Novi zakon tereti i putare za nebezbedne puteve

0

Beta
Neosvetljeni betonski nosači za naplatnu rampu nasred autoputa odneli živote. A direktor Puteva Srbije lupio da ih samo slep ne bi video!
 

Okanović je rekao da u važećem zakonu koji je na snazi od 2009. godine, postoje odredbe koje nameću obaveze putarima po pitanju bezbednosti puteva, ali da one nisu dovoljno razrađene, jasne i precizne.

– U proteklih nekoliko godina praktično nije pokrenut nijedan krivični postupak protiv odgovornih lica zbog toga što je nebezbedan put uzrok nesreće – istakao je Okanović.

On je precizirao da se od 14.000 saobraćajnih nesreća sa povređenim osobama u Srbiji, na godišnjem nivou pokrenu tri krivična postupka proitiv putara zbog nebezbednosti puta, što, kako je naveo, dovodi do zaključka da je nebezbednost puteva u manje od pola procenta uzrok nesreća u Srbiji.

– U zemljama Evropske unije taj procenat je preko 10 odsto pa ispada da su naši putevi, najbezbedniji u Evropi – ocenio je Okanović.

On je rekao da postoji otpor u javnim tužilaštvima kada je u pitanju postupanje po takvim predmetima, dodajući da, iako pravni okvir daje mogućnost da se putari krivično gone za propuste, ne postoji odlučna volja države da se u tako nešto krene.

Izmene zakona će, kako je istakao, oživeti "mrtav član" koji se uopšte ne sprovodi, i promene koje su u tom pravcu predviđene Nacrtom Zakona o bezbednosti saobraćaja, a koje je predložila radna grupa MUP-a, po oceni Okanovića, neophodne su.

– Mi stalno menjamo pravni okvir nadajući se da će ta promena biti od presudnog uticaja da se krene sa uspostavljanjem odgovornosti putara ali to se ne dešava – naveo je Okanović.

Stvari se, kako je ocenio, neće promeniti dok "neko od putara zbog propusta u bezbednosti saobraćaja, ne ode na robiju".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here