Pixabay

Na dečjoj klinici Tiršova, uspešno su izvršene tri transplantacije bubrega od živog donora kod dece, uz pomoć stručnjaka iz dečje bolnice u Londonu, poznate kao druge najuspešnije na svetu. To je do sada šest zajedničkih, uspešno obavljenih zahvata za 10 meseci. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić naglasila je da je reč o izuzetno kompleksnim slučajevima.

Živi donor

– Nastavlja se dolazak stranih stručnjaka u Srbiju, a iz Londona su stigli treći put, i operisano još troje dece. Ovo je, zaista prvi put u istoriji da su u Srbiji obavljene tri kompleksne transplantacije u dva dana odnosno dve u jednom danu – kazala je Škodrićeva.

Istakla je da je reč o transplantacijama bubrega sa živog donora i da se zna da je transplantacija zaista veliki problem, ali su one, zahvaljujući saradnji naših stručnjaka iz Tiršove i kolega iz Londona, bile uspešne.

U svim slučajevima su, kaže, donori roditelji, a to nisu rutinske, već kompleksne, složene operacije koje ne mogu da se obave tako jednostavno i mogu da se urade samo na nekoliko mesta u svetu.

Objasnila je da je ova pomoć inostranih lekara značajna, jer je srpskim lekarima nekad potrebno iskustvo koje oni imaju.

– To je pomoć našim stručnjacima. Sve one operacije i intervencije koje ne mogu samostalno da rade, uz pomoć kolega iz inostranstva postaju rutinske. Bez obzira na ogromno znanje naše struke, bez iskustva to znanje nije moguće primeniti, ti zahvati ne mogu postati rutinski. Ogroman je benefit za pacijente i njihove porodice, nije isti komfor kad radite u Srbiji i kad idete u inostranstvo na lečenje – kaže Škodrićeva.

Zahvalnost lekarima

Lekaru iz Tiršove, glavnom hirurgu na transplantacijama, Vladimiru Radloviću, kolegama iz Londona i celom timu Tiršove je zahvalila. Škodrićeva je istakla da su ovi zahvati ogroman pomak kad je u pitanju transplantacija sa živog donora u Srbiji.

Doktorka Jelena Stojanović, dečji nefrolog u bolnici u Londonu, uputila je pohvale timu stručnjaka iz Tiršove, timu anesteziologa, hirurga i pomoćnog osoblja, koje, uključuje uspešni tim medicinskih sestara.

– Nivo medicine u našoj zemlji je na samom vrhu i ono na čemu treba raditi je iskustvo – ukazala je doktorka.

Stojanović predviđa da za godinu dana klinika Tiršova ima stabilan program transplantacija.

– Kada je reč o pomenutim transplantacijama u protekla dva dana urađena je transplantacija devojčici koja ima svega 17 kilograma i pridružene bolesti zbog čega je anesteziološki tim bio pred kompleksnim zadatkom. Otac je bio donor i oboje se oporavljaju dobro – objasnila je ona. Dodala je da je operisan i 18-godišnjak koji je posle mnogo godina prekinuo dijalizu, a donor mu je bila mama i odlično se oporavljaju.

– Treći je dečak od desetak godina, kome je takođe mama donor, a i on će prestati sa dijalizom.

Velika podrška

Pomoćnik direktora za hirurgiju Marija Lukač je rekla da do sada transplantacija kod kompleksnih pacijenata nije rađena u Tiršovoj, kao i da je dugo postojao program transplantacije, a sada napravljen mali generacijski međuprostor.

– Ovo je velika pomoć ne samo za tim koji se bavi transplantacijom, jer kada uvedete jednu složenu proceduru u bolnicu, ona dobija na opštem kvalitetu. U nekim stvarima ne možemo bez pomoći kolega iz inostranstva, imaju bolju tehnologiju i veći broj pacijenata. Za mlade doktore je značajno ovo iskustvo – objasnila je Lukačeva i dodala da je ranije postojala tendencija da se mladi lekari edukuju u inostranstvu, ali da je manjkavost što se ne obučava ceo tim koji učestvuje u operaciji.

Ulaganja države

Sanja Radojević Škodrić je navela da su važna i velika ulaganja države u proteklom periodu, koja, kako ukazuje, iz godine u godinu rastu.

– Znate da ulaganja države iz godine uz godinu rastu kada je u pitanju lečenje dece u inostranstvu. Isto tako i za mnoge retke bolesti, veliki broj dece ne može da se leči kod nas, ali ih šaljemo u inostranstvo. Trudimo se maksimalno da dovodimo inostrane stučnjake kod nas – navela je ona.

Lokalni tim

Jelena Stojanović ističe da je doktor Vlada Radulović uradio sve transplantacije.

– Od jula prošle godine do sada uradili smo šest transplantacija i dr Vlada Radlović je vodeći hirurg, a mi samo asistiramo i tu smo ukoliko nešto nije jasno, ali i priprema donora i priprema primalaca organa se radi sa iskustvom i znanjem lokalnog tima – rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here