www.unsplash.com
EU rešena da zaštiti vlasnike prava na emitovanje sportskih sadržaja

Zbog onlajn piraterije, vlasnici prava na emitovanje sportskih sadržaja godišnje gube do 28,3 milijardi dolara prihoda, podaci su aktuelne studije na osnovu koje je Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta izradio Nacrt zakona kojim objavljuje rat ilegalnim sportskim prenosima.

– Prioritet Evropske komisija je borba protiv onlajn piraterije – rekao je nadležni evropski komesar Nikolas Šmit.

Komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i integraciju naglašava da je Komisija spremna da preduzme mere kako bi zaustavila onlan pirateriju.

EU smatra da je lajv-strim intelektualna svojina i da to treba posebno zaštiti, jer prodaja licenci u profesionalnom sportu predstavlja važan izvor prihoda.

Ako Evropski parlament usvoji Zakon uslediće blokiranje ilegalnih mreža sa ciljem sprečavanja ilegalnih prenosa sportskih manifestacija.

Planirano je da, odmah nakon što vlasnik prava podnese prijavu, najkasnije posle pola sata svi ilegalni strimovi budu blokirani.

Dodatno, Zakon želi da zaštiti i korisnike koji bi od strane ilegalnog ponuđača sadržaja mogli biti izloženi postavljanju programa koji imaju za cilj krađu podataka u kriminalne svrhe.

– Mnogi korisnici jednostavno neće ništa da plate. Čak iako je reč samo o nekoliko evra, mnogi pokušavaju i dalje da koriste ilegalne izvore. Oni ne vide da ipak plaćaju, ali svojim podacima – ukazuje IT ekspert Torsten Urbanski.

On dodaje da to može biti skupo, jer krađom podataka kriminalci mogu doći do računa korisnika i digitalnim putem “opelješiti” račune.

Preporuka za sve korisnike je da koriste proverene legalne usluge jer će tako izbeći neželjene posledice, a dobiti sigurnu uslugu. MTEL TV legalno emituje više od 270 TV kanala sa teritorije Balkana, a među njima i ekskluzivne kanale poput Arena Sport-a, RTS-a, BN-a, OBN-a, Federalne TV, Hayat-a, RTRS-a i Alternativne televizije. Izaberite pouzdanu i domaću TV uslugu koja svojim korisnicima omogućava specijalne pogodnosti i ponudu koja se stalno obogaćuje novim tv sadržajem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here