T. Ostojić
Jedna od ekspozitura NAB-a

Australijske banke zatvorile su čak 424 lokalne filijale širom zemlje u proteklih godinu dana, zaključno s junom. Drugim rečima, zatvoreno je 11 odsto svih bankarskih ispostava, pokazali su podaci koje je objavila Australijska uprava za prudencijalnu regulativu (APRA) u sredu 18. oktobra.

Zatvaranjem su obuhvaćene 122 filijale banaka u regionalnim i udaljenim oblastima, što čini oko sedam odsto filijala izvan većih gradova Australije.

Od 2017. godine broj ekspozitura banaka je smanjen za više od trećine u gradovima i regionalnim područjima. Broj bankomata, dostupnih za podizanje gotovine, takođe je opao za 11 odsto u prošloj godini, sa više od 700 bankomata koji su uklonjeni tokom perioda od 12 meseci.

Od 2017. godine broj bankomata koji rade je opao za 60 odsto. Trenutno postoji manje od 6.000 bankomata širom zemlje.

Podaci su objavljeni istovremeno dokv Senat sprovodi istragu o zatvaranju banaka u regionalnoj Australiji. Istraga kojom predsedava senator Met Kanavan trebalo bi da svoj konačni izveštaj objavi u maju sledeće godine.

Šefovi četiri velike banke bili su na saslušanju u Kanberi prošlog meseca, i tom prilikom su ukazali Senatu na pritiske kojima su izloženi zbog rasta troškova i promene zahteva klijenata, kao glavne razloge za zatvaranje filijala.

Otežano plaćanje kešom

Pad broja filijala banaka i bankomata otežao je Australijancima više nego ikada mogućnost da plaćaju gotovinom, kaže Džejson Brajs, koji vodi Cash Welcome, grupu koja se bori protiv kretanja ka društvu bez gotovine.

Prema njegovim rečima, Oziji ne žele da izgube pristup gotovini ili svoje pravo da izaberu gotovinu za plaćanje osnovnih dobara i usluga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here