EPA/Sebastien Nogier
Toni Nadal

Toni Nadal, stric i nekadašnji trener španskog tenisera Rafaela Nadala, nastavio je da nipodaštava sve uspehe Novaka Đokovića, inače, rekordera po broju osvojenih Grend slem trofeja.

Teniski stručnjak sa Majorke se uključio u polemiku koju je pokrenuo nekadašnji teniser Huan Monako tvrdnjom da su “Rodžer Federer i Rafa Nadal važniji za tenis od Novaka Đokovića”. Nadal se nadovezao na tu izjavu rečima da je “Federer daleko iznad svih”, kao i da bi njegov nećak bio mnogo bolji da nije bio povređen.

– Verujem da su Federer i Nadal uradili mnogo više za tenis od Đokovića. Pogotovo Federer, koji je prevazišao sve. Kada govorimo o tome ko je najbolji svih vremena, treba da uzmemo u obzir jasne standarde, koji su opet diskutabilni. Jer, ko je najbolji svih vremena, onaj sa svetskim rekordom ili onaj ko osvoji Olimpijske igre? Iskreno, ne znam. Mišljenja sam da je Federer taj koji je uspeo da igra na višem nivou i postigne teže stvari, Đoković je taj koji je osvojio najviše, a da Rafa nije bio toliko dugo povređen verovatno bi osvojio više od svih ostalih – smatra Toni Nadal.

Na pitanje da li je time želeo da kaže da je Đoković bolji od Nadala, uzvratio je:

– Pa, Đoković je bolji jer je osvojio više Grend slemova od Rafe. Novak ih ima 23. Mada, treba da istaknemo da se igra najviše na tvrdim podlogama. Dakle, Rafa igra tri grend slema na površinama koje mu ne odgovaraju. Sve masterse igra na površinama koje mu nisu odgovarajuće – ističe stariji Nadal.

Da se, na primer, Australijan Open igra na šljaci, Toni je uveren da bi Rafa osvojio 35 Grend slem titula.

– Siguran sam da bi. Dosta je malih stvari koje mnogi ne uzimaju u razmatranje – podseća Toni.

Rafael Nadal radi na tome da se vrati na teren u 2024. godini, ako se bude osećao dobro. A, ako bude još pride i pobeđivao, neće se oprostiti od tenisa, kako je najavio.

– Iskreno se nadam da će tako biti. Videćemo. Rafa ima 37 godina, a godine sve teže padaju igračima u kasnijoj dobi. Rafa sigurno želi da se vrati na teren, da se oporavi skroz. Ako sve prođe kako treba, nastavio bi da igra. Neće biti lako da postigne rezultate koje želi – smatra Toni Nadal i dodaje:

– Rafa ove godine nije bio spreman da se takmiči na visokom nivou na Rolan Garosu. Nije želeo da ode na turnir i ispadne u trećem kolu. Sada trenira, radi na kondiciji i fizičkoj snazi. Još ne može da se bavi teniskim stvarima, doktori mu ne daju. Ne dok se potpuno ne oporavi. Mislim da će za mesec dana biti spreman da opet radi teniske stvari – zaključio je Toni Nadal.

5 COMMENTS

  1. Ko nema talenta dovoljno, mora više trčati, a ko ne pazi na tijelo, treba računati naistrošenost tijela kao Rafa.(Game Over)

    ❤️❤️❤️Nole je prešao igricu❤️❤️❤️

  2. Da li se sad priznaje bilo sta od Novaka ili samo teraju neke uzasne statistike? Dali je sad neprestano cupkanje Nadalovo po telu jedno tako ogromno dostignuce za sve nove generacije? Ne znam, ne znam…nerazumem se bas u tenis. Ja vise gledam u coveka iza bilo koje profesije. Idemooo

  3. Fedex uradio teze stvari, pa jeste najvise osvojio pre dolaska Novaka na pozornicu, a od tada je Novak vise uradio nego dvojica zajedno, ali to i jeste trn u oku cinicnog zapada koji i svoje neuspehe zeli da predstavi kao dostignuca…sta bi bilo kad bi bilo eto ovaj klovn je siguran da bi Rafa osvojio 35 gs na sljaci, ali na zalost prasinara vecina sveta igra na betonu i travi, a sljaka je prevazidjena, ali eto on je siguran da bi, pa nek to bude kriterijum onda, dakle Rodja je nateze uradio a Novaku je do kolena, a Rafa bi najvise uradio al nije zbog povreda sa terena sto ce reci da se preforsirao i sa ovim sto je uradio… Olimpijske igra su tenis uvele od skora, a i tamo nastupaju u ime zemlje a ne licno ali ok, racunaju se kao i GS mad ane znam zasto jer ne traju dve nedelje turniri…nego kako kom odgovara, realnost je da je Rafa neprikosnoveni sljakator, da je Rodja najveci marketinski proizvod tenisa, ali i da je Novak rezultatski dalekoooo iznad njih dvojice sto i ATP svojim tabelama potvrdjuje vec neko vreme…i da, Rafa bi bio najbolji od svih da nije preforsirao ali da nije ne bi postigao ni ovoliko, pa sad ko razume shvatice, a i budali je jasno da nebuloze koje prepricavaju na zapadu sluze samo za zamajavanje i skretanje sa realnosti!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here