pixabay.com

Naučnici smatraju da je u Zemlju pre oko 4,5 milijardi godina udarilo ogromno nebesko telo koje je proizvelo pravi haos i na kraju stvorilo Mesec. Nakon udara u svemir je izbačena gomila krhotina koja se prvo ustalila u orbiti oko naše planete, a zatim počela da se skuplja i gomila, te je tako stvorila Zemljin prirodni satelit.

Stručnjaci su prvo smatrali da u Zemlji nije ostalo puno tragova te drevne planete veličine Marsa, nazvane Teja, ali izgleda da nisu bili u pravu. Naime, naučnici iz Kine, SAD i Velike Britanije pronašli su tragove koji upućuju na to da su delovi Teje završili i unutar Meseca i unutar naše planete.

Rešenje dugotrajne misterije

U slučaju da je to istina, možda je to rešenje misterije koji muči naučnike više od decenije: prisutnost gustih klastera veličine kontinenta, zakopanih duboko ispod Zemljinog plašta (na dubini od oko 2.900 kilometara), koji se obavijaju oko jezgra.

„Naša otkrića dovode u pitanje tradicionalno mišljenje o velikom udaru koji je doveo do homogenizacije rane Zemlje. Umesto toga, izgleda da je džinovski udar koji je formirao Mesec izvor heterogenosti ranog plašta i označava početnu tačku Zemljine geološke evolucije tokom 4,5 milijarde godina“, rekao je Hongping Deng iz Šangajske astronomske opservatorije (SHAO) Kineske akademije nauka.

Naučnici su za klastere materijala koji obavijaju Zemljino jezgro saznali nakon analiza zemljotresa, jer se seizmički talasi kreću različito kroz različite materijale. Pronašli su velika, gusta područja na granici jezgra i plašta – jedno ispod Afrike, drugo ispod Tihog okeana.

Stručnjaci su do sada smatrali da ova područja nastaju tokom nekog unutrašnjeg procesa u Zemlji, ali novo istraživanje ukazuje na to da iza njihove formacije stoji – Teja. Prethodne numeričke simulacije su ukazivale na to da je najveći deo Teje završio u Mesecu, a samo delići u Zemlji. Ali to ne mora biti slučaj.

Deo Teje zaglavljen u Zemlji

Naučnici već godinama istražuju mogućnost da je velika količina Teje zaglavljena unutar Zemlje i da je tamo i danas. Zato su stručnjaci izveli nove simulacije i pronašli nekoliko tragova koji ukazuju na upravo takav scenario, piše Sajens alert.

Prvi trag je slojevitost Zemljinog plašta. U simulacijama se materijal Zemlje i Teje pomešao u gornjem plaštu u okean tekuće magme, dok je donji plašt ostao čvršći. Drugi su gusta područja materijala. Tim naučnika je otkrio da su komadi Teje, prečnika samo nekoliko desetina kilometara, mogli da potonu do granice jezgra i plašta, te da se tamo akumuliraju i postanu područja gustog materijala.

Otprilike dva do tri odsto Zemljine mase, navode stručnjaci, možda dolazi od Teje. Gusta područja trebalo bi da budu u tom slučaju između dva i 3,5 odsto gušći od Zemljinog plašta i bogatiji gvožđem.

Ta teza može da se testira, jer ako sa Meseca dobijemo uzorke materijala iz plašta, koji su dospeli na površinu prilikom udara, možemo ih uporediti s klasterima oko Zemljinog jezgra i videti da li imaju iste hemijske karakteristike, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu „Nejčr“.

1 COMMENT

  1. Тзв стручњаци лапрдају глупости. Све је настало од сунца. Све , па и човек. Све је енергија. Прво је хемија па затим биологија. Треба само тражити како је сунце настало.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here