pixabay.com

Za skoro tri miliona Australijanaca sa studentskim kreditom (HECS/HELP), od 1. juna će se dug uvećati, jer će se tada primeniti stopa indeksacije od 4,7 odsto. Tako, za diplomce sa prosečnim studentskim dugom od 26.494 dolara, njihovi dugovi će porasti za dodatnih 1.258 dolara u 2024.

Za studentske kredite, poznate kao HECS-HELP, ne obračunava se kamata. Umesto toga, pun iznos se indeksira u visini inflacije svake godine.

Tokom protekle decenije, prosečna stopa indeksacije je bila svega dva odsto. Međutim, kako je inflacija naglo porasla, tako je porasla i stopa indeksacije. Prošle godine je dostigla najviši nivo u deceniji od 7,1 odsto. Godinu ranije iznosila je 3,9 odsto.

Inače, Univerzitetski sporazum, prva sveobuhvatna revizija sistema visokog obrazovanja od 2008, objavio je svoj konačni izveštaj u februaru. Između ostalog je preporučio reviziju načina na koji se obračunava studentski dug i kada se odbija.

Predloženo je izračunavanje stope indeksacije od najnižeg iznosa inflacije ili da prati rast zarada. Preporučeno je i da se promeni vreme indeksacije, kako bi se prvo odbile obavezne otplate.

Ujedno je rečeno da se pogledaju prakse bankarskog kreditiranja kako bi se osiguralo da se HECS-HELP zajmovi ne tretiraju na način koji ograničava sposobnost ljudi da se zadužuju za stambene kredite.

Neke izmene i pomoć mladim Australijancima najavili su premijer Entoni Albaneze i savezni blagajnik Džim Čalmers. Očekuje se da će određene izmene biti objavljene pre donošenja budžeta 14. maja.

”Sistem je pokvaren”

Nezavisna poslanica Monik Rajan, koja je u martu objavila peticiju za reformu, koju je potpisalo više od 270.000 ljudi, rekla je da sve promene moraju da se izvrše pre 1. juna.

Senatorka Zelenih Mehrin Faruki je pak zahtevala da se indeksacija studentskih kredita u potpunosti ukine. Ona je rekla da otkako su laburisti došli na vlast, studentski dug je porastao za više od 16 odsto.

– Sistem koji ljude zarobljava u doživotni studentski dug je pokvaren sistem i mora da nestane – naglasila je Faruki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here