EPA-EFE
Aljbin Kurti

Pobednik izbora na Kosovu, Samooopredeljenje Aljbina Kurtija ima dokument od 100 tačaka pod nazivom „Programski principi i prioriteti pokreta Samoopredeljenje!”

Taj dokument, kako je navedeno, ujedinjuje promenu Kosova, objavile su “Večernje novosti”.

U prvom odeljku, pod nazivom “Državotvornost i društveno-ekonomski razvoj”, u tački 5, Pokret Samoopredeljenje se zalaže za ograničenje Ustava Kosova kao države Albanaca i svih građana Kosova i za povratak nacionalnih albanskih simbola za državu Kosovo.

“Ustav Kosova negira volju albanskog naroda za ujedinjenjem”

U narednoj tački navedeno je da se Samoopredeljenje zalaže za promenu delova Ustava Kosova koji ograničavaju suverenitet Kosova, uključujući i odbacivanje Ahtisarijevog plana koji deli teritoriju, institucije i kulturu po etničkom ključu, ujedno održavajući u životu međunarodnu vladavinu nad Kosovom.

Oni u tački 7. konstatuju da umesto da izražava volju albanskog naroda za nacionalnim ujedinjenjem, Ustav Kosova je negira, da zato smatraju da su članovi 1.1 i 1.3 Ustava Kosova međusobno oprečni i zalažu se za izbacivanje člana 1.3 koji sprečava pravo Kosova da se ujedini sa nekom drugom državom, odnosno sa Albanijom.

Kosovo treba da ima i spoljno samoopredeljenje, navodi istoimeni pokret u svom programskom dokumentu, a ono, kako dalje piše, obuhvata pravo Kosova da se ujedini sa Albanijom putem dvostranih referenduma i mirovnih sporazuma.

Situacija u severnom delu Kosova koja je nastala usled direktnih intervenisanja Srbije, putem njenih paralelnih struktura, rezultat je nefunkcionalnosti države, piše u tački 34. odeljka “Integritet teritorije”.

“Jedinstvena spoljna politika sa Albanijom”

Zbog toga se Samoopredeljenje u tom smislu zalaže za onemogućavanje funkcionisanja tih struktura u bilo kom delu Kosova. Na severnim graničnim tačkama 1 i 31 moraju se uspostaviti policija i carina Kosova, preciziraju u tom programskom dokumentu.

Zalažemo se da imamo jednu spoljnu jedinstvenu politiku sa Albanijom i da zajedno delujemo za zajedničke ciljeve nacije, u tački 42. odeljka “Spoljna politika”.

Samoopredeljenje se zalaže za jasno razlikovanje odnosa sa državama i narodima koji poštuju volju suverenog naroda Kosova nasuprot državama i narodima koji ga ne poštuju.

“Protiv uzurpacije kulturne baštine od strane Srbije”

Takođe, Samoopredeljenje naglašava da se zalaže za povezivanje energetskog sistema Kosova sa onim u Albaniji. “Hidroenergetski kapaciteti Albanije i termoenergetski Kosova, predstavljaju veliki energetski kapacitet koji će služiti svim građanima”, navodi taj pokret u svom dokumentu.

“Pokret Samoopredeljenje je protiv svih političkih tendencija za fizičkim razdvajanjem naše kulturne baštine od ostatka Kosova, kao i protiv njegove uzurpacije od strane Srbije”, navedeno je u tački 96. odeljka “Kultura”.

 

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here