EPA-EFE/Boris Pejović
Krivokapić je predložen za mandatara za sastav nove crnogorske vlade

„Građani Crne Gore su na izborima pokazali kakvu skupštinu i vladu žele, i samo njima i njihovim političkim izabranim predstavnicima pripada to neotuđivo i suvereno pravo da je kreiraju i biraju“, saopštio je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

On je rekao da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da bira nijedna ambasada.

– Nijedna strana ambasada u Crnoj Gori to pravo nema a poznavajući i visoko ceneći i poštujući uvaženi diplomatski kor i moje drage kolege ambasadore ni ambiciju da to čini. Za one koji to ne razumeju i drugačije predstavljaju, retorički postavljam pitanje zašto onda i ambasada Srbije na čijem sam čelu to pravo takođe ne bi imala, predstavljajući Republiku Srbiju kao najveću regionalnu državu Zapadnog Balkana i imajući u vidu 30 procenata građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi – naglasio je Božović.

Po njegovom mišljenju, kada bi to tako bilo i moglo, isto pravo ne bi odricao ni kolegama ambasadorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, i to shodno procentima njihovih sunarodnika koji žive u Crnoj Gori.

– Ali poštujući multietnički i multikonfesionalni karakter suverene i nezavisne države Crne Gore, naša uloga kao diplomata je definisana Bečkom konvencijom i najboljim prijateljskim namerama, prvenstveno naših bilateralnih odnosa i interesa. Zato još jednom u ovom važnom i istorijskom trenutku naglašavam i ponavljam da novu vladu Crne Gore neće i ne treba birati ni ambasada Njemačke, SAD, Srbije, EU, Rusije ili bilo koje druge strane države već je to isključivo i ekskluzivno pravo Crne Gore i njenih institucija i građana u skladu sa najvišim demokratskim evropskim i svetskim standardima i normama – saopštio je Božović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime