Srna
Ljudi na prvom mestu: Milorad Dodik u Novom Gradu

Na pomolu je početak rešavanja gorućeg problema zapadnog dela Republike Srpske i banijske opštine Dvor na Uni, gde Hrvatska namerava da skladišti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro uslediti zvanični razgovori ministra spoljne trgovine BiH Staše Košarca i nadležnog hrvatskog ministra, što je rezultat njegove nedavne posete Zagrebu i razgovora s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Dodik je rekao da ne može da tvrdi kako će sve biti rešeno, već da je napravljen prvi korak.

– Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen ambasador BiH koji do sada nije pozivan po tom pitanju. Potom će na sastanak poći i ministar Košarac – rekao je Dodik u Novom Gradu.

Opasnost kod Une

Kao što su “Vesti” pisale, skladište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori planirano je na oko 850 metara od granice Hrvatske i RS na Uni, te oko dva kilometra od centra Dvora na Uni i Novog Grada u RS. Svi pokušaji da se na Hrvatsku utiče ovim povodom bili su neuspešni do Dodikove posete Zagrebu.

Odmah po povratku Dodik je bio izložen napadima iz opozicije da je zanemario ovaj problem. Međutim, on kaže da predstavnici opozicije jednostavno ne znaju o kojim temama je razgovarano.

– Imali su priliku da nešto urade. Prva ozbiljna reakcija bila je u martu prošle godine kad sam kao predsedavajući stavio ovu temu na dnevni red Predsedništva BiH i kad smo usvojili zaključak da je to neprihvatljivo, da tražimo razgovore o toj temi, a ako nas ignorišu da se uspostavi proces međunarodne arbitraže – podsetio je Dodik.

Dočekali: Gradilište mosta preko Save

Dejton prioritet

On je napomenuo da je njegova poseta Hrvatskoj bila uspešna, jer je hrvatskom rukovodstvu objasnio na koji način funkcioniše BiH.

– Sve izjave koje su oni dali posle sastanka govore da su me dobro razumeli. To znači da smo uspeli političkom faktoru važnom za položaj BiH objasniti na koji način se ovde dešava skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma (čiji je garant i Hrvatska) i majorizacija ljudi. To je bilo na prvom mestu, a onda smo razgovarali i o potrebi da se sastanu nadležni za Trgovsku goru – naveo je Dodik.

Može da se razgovara: Dodik s Andrejom Plenkovićem

Auto-put i do Okučana

Prema Dodikovim rečima, hrvatski premijer Andrej Plenković je dao garanciju da će po završetku mosta na Savi kod Gradiške biti rešeno ispajanje sa auto-putem Beograd – Zagreb kod Okučana.

– To su ozbiljni pomaci, taj most smo čekali 11 godina, a od otvaranja našeg auto-puta od Banjaluke imali smo situaciju da se od Save nastavi starim drumom – ukazao je je Dodik.

Primer svima: Igor Radojičić

Talas mladih gradonačelnika

Sa konvencije SNSD-a u Banjaluci poručeno je da će se ova stranka u kampanji za predstojeće lokalne izbore truditi da građanima predstavi šta je urađeno u protekle četiri godine, a predsednik partije Milorad Dodik odredio je ambiciozan cilj – pobedu u svim lokalnim zajednicama.

– U prethodnom mandatu mnogo smo uradili. Kampanja se vodi svaki dan, a ne mesec pred izbore – poručio je Dodik.

On je naglasio da je njegov životni cilj neupitna i stabilna Srpska koja će pružiti šansu mladima. Dodik je zaključio da bi bez SNSD-a Srpska bila u opasnosti i da to građani prepoznaju, ali da je važno i da podrže njene kandidate u Banjaluci i širom Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić smatra da je u poslednje četiri godine grad u velikoj meri transformisan.

– Želimo da služimo kao primer svim našim gradovima i opštinama – rekao je Radojičić, koji je nabrojao šta je sve urađeno što je vidljivo Banjalučanima, a za predsetojeće ciljeve odredio je jednocifrenu nezaposlenost uprkos epidemiji i rešene komunalne probleme.

Prisutnima su se putem video-linka obratili kandidati SNSD-a za gradonačelnike širom Srpske, a čak 23 njih mlađi su od 40 godina.