EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Telefonski razgovor lidera Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, održan je na inicijativu ruske strane, a glavno pitanje je bilo produženje sporazuma START 3, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Juče je održan telefonski razgovor predsednika Putina i predsednika Bajdena. To je bila inicijativa ruske strane. Mi smo predložili da se održi taj razgovor, u suštini, kako bi još jednom čestitali američkom kolegi početak rada na dužnosti predsednika Amerike, što je predsednik Putin i učinio. Naravno, i kako bi se razgovaralo o najaktuelnijim pitanjima, od kojih je najvažnije ratifikacija sporazuma o produženju START 3 i uopšteno odluka o produžavanju sporazuma na pet godina – objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, eksperti su finalizovali svoj rad i lideri zemalja su potvrdili postojanje takvog dogovora.

Peskov je dodao da je razgovor Putina i Bajdena trajao nešto više od 35 minuta.

– Razgovor je bio radni i otvoren. Ako se sećate, Bajden i Putin su se sastajali u Moskvi 2011. godine i tada su se dogovorili da će razgovarati prilično otvoreno – podsetio je Peskov.

On je dodao da Putin i Bajden nisu razgovarali o mogućnosti sastanka uživo.

– Nije razgovarano o posetama, ali je izražena spremnost i namera da se nastavi dijalog – rekao je Peskov.

Predsednici su takođe razgovarali o sutuaciji sa Aleksejom Navaljnim i Ukrajini. Putin je razjasnio američkom lideru stav Moskve po tim pitanjima.

Ne može se govoriti o resetovanju odnosa

Portparol Kremlja je naglasio da se za sada ne može govoriti o resetovanju odnosa sa SAD, jer za to trenutno ne postoje uslovi.

– Ne, ne treba koristiti taj termin u budućnosti. Naravno, zasad ne postoje nikakvi uslovi za resetovanje. Postoji veoma važno razumevanje i saglasnost o potrebi produžavanja sporazuma START 3, što je izuzetno važna zajednička tačka gledišta koja će biti realizovana. Ali, naravno, sada se ne može razgovarati o resetovanju odnosa – dodao je Rjabkov.

– Dovoljno je što su predsednici juče, ukazavši na postojanje prilično ozbiljnih protivrečnosti, ipak istakli da je neophodan nastavak dijaloga – precizirao je ruski diplomata.

Podsetimo, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su juče telefonom, a tokom razgovora potvrđeno je da će se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju produžiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here