pixabay.com

Austrijska vlada namerava tokom vikenda da odluči o daljim merama u borbi protiv širenja koronavirusa, to jest produženju mere zaključavanja koja je bila planirano da traje do 24. januara.

Zbog pojave novog soja virusa su pojedine zemlje EU već produžile meru zaključavanja, kao, na primer, Nemačka, pa se i u Austriji razmatra takva odluka.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je, s tim u vezi, da se za vikend odlučuje šta dalje sa merom zaključavanja.

Potpuno otvaranje, ukazuje, ne treba očekivati.

Mere su, prema njegovim rečima delovale, ali je situacija i dalje veoma krhka, pa je neophodno delovati veoma obazrivo, poručuje Kurc.

Britanski soj virusa, kako naglašava, predstavlja masivni izazov, te se, prilikom donošenja odluke o produženju ili okončanju mere zaključavanja, ne sme uništiti ono što je do sada postignuto.

U Austriji se spekuliše da bi moglo doći do obazrivog otvaranja prodavnica, ali samo uz obavezu nošenja FFP2 maski i još strožijih mera distance.

Predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer zatražio je ponovno otvaranje radnji.

On je rekao da je neophodno da se privreda “otključa” i da može zamisliti kao rešenje uvođenje obaveze nošenja FFP2 maske.

Što se tiče ugostiteljstva i turizma očekuje se da će te privredne grane ostati “zatvorene”, iako je parlament pobudio izvesnu nadu usvajanjem zakonskih mera za “testiranje kao ulaznica” u te objekte.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime