Youtube/WKYC Channel 3
Bambusova šuma

Pasioniranim ljubiteljima prirode i putovanja, u vrhu liste destinacija koje treba posetiti sigurno je i Arašijama – bambusova šuma u gradu Kjoto, koja je poslednjih godina postala prepoznatljiva “razglednica” Japana.

Njen bajkoviti krajolik lepotom i mistikom oduzima dah, pa nije čudno što je nekad bila omiljeno mesto prinčeva Heian perioda, koji su tu dolazili da pronađu unutrašnji spokoj. Legenda kaže da je nastala da ljude zaštiti od zla, a danas je prirodna oaza mira na samo 30 km od centra Kjota. U ovoj šumi koju Japanci nazivaju i Sagano, stabla bambusa sežu i do 40 metara u visinu, a u nekim delovima njihova “krošnja” je toliko zbijena i gusta da sunčeva svetlost ne dopire do staza koje krivudaju svuda naokolo. Glavna staza je duga oko 300 metara i dovoljno široka da se na njoj mogu naći i pešaci i biciklisti. Atrakcija sama po sebi su izraziti šuštavi zvuci koji se prostiru na svih 16 kvadratnih kilometara, kolika je površina šume.

Arašijama je posebno popularna za turiste tokom sezone cvetanja trešnji i pravi je izazov za ljubitelje fotografija koje nastaju na drvenim mostićima ili među raskošnim krošnjama. Iznad šume je visoka planina, do koje se stiže uskim stazama i odakle se može videti zadivljujuća panorama, pa je selfi neizbežan. Na najvišem vrhu postoji planinski park Kameiama, u kojem se slobodno kreće nekoliko majmuna. Inače, u Japanu bambus ima široku primenu. Koristi se za proizvodnju kutija, podmetača za čaše, prostirki, u izradi tekstila i papira, pa značajno doprinosi ekonomiji grada Kjota. Ko želi da vidi ceo proces izrade proizvoda od bambusa, može da obiđe različite radionice u okolini u kojima majstori prave čaše, korpe, štapiće ili da u lokalnim prodavnicama kupi neki suvenir za uspomenu. Japanci vole bambus jer je lagan, čvrst i ne upija vlagu, pa predmeti od napravljeni od njega ne trule u vlažnoj klimi ove zemlje. Evo još jedne zanimljivosti: u bambusovoj šumi svo drveće, bez obzira na starost, cveta istovremeno, ali retko – jednom u 80 ili 100 godina.

Zvučni pejzaž

Ministarstvo životne sredine Japana pre nekoliko godina šumu bambusa Sagano uvrstilo je na svoju Listu 100 zvučnih pejzaža Japana – izbor svakodnevnih zvukova koji imaju cilj da ohrabre lokalno stanovništvo da zastane i uživa u muzici prirode.

Egzotika

Od 130 vrsta bambusa u svetu, čak 50 se može naći u Saganu. Čarobni pejzaži ređaju se jedan za drugim, a zanimljivo je da se ograda uz put kroz šumu sastoji od starih i palih delova bambusa, pa je ceo ugođaj nestvaran. Kako drvo bambusa dobro podnosi sve vremenske prilike – zimu, leto čak i oluje, ova šuma će svojom lepotom još dugo očaravati posetioce. Dva puta godišnje po 10 dana na hiljade lampiona postavlja se širom bujne bambusove šume. Prava egzotika je i putovanje do Arašijame, tačnije vožnja čamcem slikovitom rekom Hozugava ili vozom kroz prelepe pejzaže.

Predah u zen hramu

Iza šume Arašijama nalazi se nekoliko hramova, a turisti najviše posećuju Tenriuji, koji je UNESKO proglasio svetskom baštinom. Najveći je i najimpresivniji zen hram u Kjotu, prepun staza za šetnju, lepo uređenih vrtova, a posetioci tu mogu da uživaju u japanskom ručku i neizostavnom mača čaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here