Tanjug/AP
Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je sporazum u Vašingtonu postignut jer su obe strane rekle da je vreme da se sagleda njihova situacija, i da su ih timovi bivših američkih predsednika Baraka Obame i Džoa Bajdena ignorisali osam godina.

– Taj sporazum bio je samo zato što su Srbi i Kosovari rekli – mislimo da je ovo trenutak za nas, jer nas je tim Obama-Bajden ignorisao osam godina, trenutak da sagledamo našu situaciju i da nam pomognete. Mi smo to i učinili i pogledajmo šta se dogodio, u kampanji mira smo, sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji – naglasio je Grenel.

Naveo je da je to jedna od onih stvari koja funkcioniše samo kada autsajder misli drugačije, dodajućio da je Donald Tramp bio autsajder u trenutku kada je uskočio i rekao da to nema smisla.

– Pregovaramo o nekim stvarima između Beograda i Prištine i tradicionalisti, balkanski „stručnjaci“ iz Stejt departmenta rekli su da treba razgovarati o političkim pitanjima. Radimo ovo 21 godinu i ništa se nije dogodilo. Tramp je rekao ‘pokušajte da razgovarate o poslovima ekonomske normalizacije, da biste videli da li će biti napretka. Razgovarajmo o železnici, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta – rekao je Grenel.

O jezeru Gazivode

Grenel je takođe govorio o pitanju jezera Gazivode, za koje su se strane složile da promene naziv.

– To je jezero čija se veća površina nalazi na Kosovu, a nešto u Srbiji. Odlučili smo da je ovo jezero prilika za ekonomski razvoj i da se ne koristi pravilno. To je bio deo pregovora koji sam odlučio da ih podstsknem ka ekonomskom razvoju. Rekli smo „može li američko Ministarstvo energetike poslati tim stručnjaka i inženjera na to jezero. I neka SAD plate za izradu izvodljivosti, i da vidimo kako možemo zajedno da radimo kako bismo smislili ideju da ovo jezero iskoristimo za energiju i stvaranje novih radnih mesta – rekao je Grenel.

Obe strane su pristale i sviđala im se ideja dolaska američkog Ministarstva energetike, međutim strane se nisu složile oko naziva jezera.

– Rekao sam im da stvaramo radna mesta, dovodimo inženjere koji će analizirati sve ove aspekte i ponovo smo se vratili nazivu. Došli smo do zaključka da jezero nazivamo sa dva imena koja su koristile strane. Obe strane su želele da pregovaraju o nazivu. U šali sam rekao da ga mogli nazvati Trampovo jezero – rekao je Grenel.

Obe strane su odmah rekle da mogu pristati na takav naziv jezera, dodao je on.

– Sada je zapravo počelo da ide u tom pravcu. To je kompromis po složenom pitanju. Počelo je u šali, ali ovo pitanje sa nazivom deluje kao rešenje – rekao je Grenel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here