Obama se “tajno” sastao sa Netanjahuom

0

Neuobičajeni diplomatski metodi: Barak Obama

Netanijahuova poseta Vašingtonu deo je pokušaja da se popravi šteta načinjena pre dve nedelje kada su izraelski zvaničnici, upravo na dan posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, objavili plan izgradnje 1.600 novih domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu, koji Palestinci planiraju da proglase prestonicom svoje države.

Bajden je odmah kritikovao taj potez izraelskih vlasti, koji je državni sekretar SAD Hilari Klinton ocenila kao "uvredu" za Vašington.

Pre susreta sa Obamom, Netanjahu je u Vašingtonu toplo primljen među kongresmenima, kako među republikancima, tako i među demokratama.

I pored trenutnog zastoja, zvaničnici obe zemlje ističu da su njihovi odnosi od strateškog značaja.

Izrael je u utorak objavio grandiiozan plan izgradnje hotela i poslovnih objekata, kao i domova za Palestince u centru istočnog Jerusalima, što je kod palestinske strane izazvalo sumnje da se radi o pokušaju da ih potkupe da bi pristali na izgradnju jevrejskih naselja.

Amerrički posrednik na Bliskom istoku Džordž Mičel vratio se u Vašington neobavljena posla, jer od Palestinaca nije uspeo da dobije pristanak na novu rundu pregovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here