Tanjug

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije prof. dr Slobodan Zečević kaže da se odredba Vašingtonskog sporazuma u kojoj se govori o premeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim ne tiče Prištine, jer je sporazum potpisan između SAD i Beograda.

On istovremeno ukazuje da se ta tačka najviše tiče Izraela, ali da njihovo priznanje Kosova svakako utiče na realizaciju obaveze koju je preuzela Srbija. Dodaje i da je ta odredba sporazuma „specifična i neuobičajena“ jer je zainteresovana treća strana, Izrael, sa kojom ugovor nije potpisan.

– Ako se to uzme u obzir, gledano sa aspekta Srbije, ona ima argument da kaže da to ne može da izvrši jer je ta treća strana uradila nešto protiv interesa Srbije – kaže Zečević, dodajući da se pomenuta tačka dogovora iz Bele kuće tiče odnosa Srbije sa SAD, Izraelom i arapskim svetom.

Zečević navodi da ne zna kakav je stav nove američke administracije po ovom pitanju, ali smatra da ne mora da znači da će Amerika insistirati na izvršavanju te odredbe.

– Do nje je do došlo u sklopu posebnog odnosa koji je imao tadašnji predsednik SAD Donald Tramp sa tadašnjim premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom. Poznato je da su oni bili bliski i to je bio Trampov pristup da reši svoje interese preko Srbije. U međuvremenu, promenile su se vlade i u Izraelu i u SAD, i ne mora da znači da će Bajdenova administracija toliko insistirati na ovoj tački – navodi on.

Zečević takođe ukazuje da bi premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim sasvim izvesno izazvalo kritike na račun Beograda od strane Evropske unije, koja se tome generalno protivi.

Upitan treba li očekivati da će političari sa Kosova sada koristiti to što Srbija nije obavila nešto što stoji u Vašingtonskom sporazumu kao „pokriće“ za sve ono što kosovske vlasti nisu ispunile iz ranijih dogovora, naš sagovornik kaže:

– Oni već imaju širok dijapazon izgovora koje koriste kao alibi. Ne znam na osnovu čega bi sada mogli da izvlače zaključke da ne moraju da ispunjavaju ono što su obećali, pošto se ova tačka Vašingtonskog sporazuma ne odnosi na njih.

Inače, u sporazumu Srbije i SAD, potpisanom u Beloj kući prošlog septembra, poslednja, 16. tačka, glasi:

“Srbija pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here