EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Premijer Albaneze najavio olakšice i za ljude s najnižim primanjima

Iako je zvanični izborna trka tek počela, premijer Skot Morison je rešio da pojača svoju poziciju ekonomskim napadom na Entonija Albanezea obećanjem 1,3 miliona novih radnih mesta u narednih pet godina.

– Tokom pandemije, ne samo da smo obezbedili 375.000 radnih mesta više nego na početku krize, već smo i kroz različite mere, kao što je bio JobKeeper, uspeli smo da sačuvamo 700.000 pozicija – naglasio je premijer tokom obraćanju u utorak.

Ujedno je ovo bio momenat kada je iskoristio da dodatno “pokopa“ opozicionog lidera, koji u kampanji nije mogao da se seti kolika je stopa nezaposlenosti i zvanična kamatna stopa u Australiji, rekavši da Albaneze “nema pojma šta se dogodilo sa ekonomskim oporavkom zemlje“.

Albaneze je, inače, bio primoran na seriju javnih izvinjenja pošto su ga novinari ispitivali i nije mogao da navede zvaničnu kamatnu stopu na gotovinu Banke državnih rezervi od 0,1 odsto, te je pogrešio kod stope nezaposlenosti navodeći da je 5,4 odsto, a ona je trenutno četiri odsto.

Pored najave novih pozicija, Koalicija ističe i da je od 2013. otvoreno 1,9 miliona radnih mesta.

Međutim, ovo obećanje Skota Morisona je slično njegovom obećanju iz januara 2019. da će otvoriti 1,25 miliona radnih mesta tokom pet godina i osloboditi Australiju neto dugova do 2030.

Izgleda se pomenuto obećanje teško ispunjava. Ukupna zaposlenost je porasla za samo 513.000 od maja 2019. Dok je još gora sitaucija sa netom dugom, za koji se predviđa da će do 2030. biti skoro 30 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Osim toga, nedavni budžet takođe predviđa usporavanje otvaranja novih radnih mesta nakon snažnog oporavka nakon kovida, i sa 2,75 odsto ove godine pada na 1,5 odsto u naredne dve finansijske godine.

Istina, nezaposlenost bi ove nedelje mogla da ide još dole sa martovskim podacima koji bi trebalo da budu objavljeni u danas.

Očekuje se da će RBA podići zvaničnu stopu gotovine na svom prvom sastanku nakon izbora 21. maja. Finansijska tržišta očekuju da će stopa gotovine biti 3,5 odsto do kraja 2023. Troškovi državnog duga porasli su u ponedeljak, dostigavši maksimum u poslednjih 14 godina.

Po svemu sudeći Morison se u najvećoj meri oslanja upravo na činjenicu da njegova vlada je uspela da izvuče zemlju iz ekonomske krize u vreme pandamije.
U svom obraćanju, premijer je istakao da je Australija 13. najveća ekonomija na svetu i to ekonomija vredna 2,1 bilion dolara.

Ovogodišnji budžet, prema njegovim rečima, čini 625 milijardi dolara rashoda.
– Samo zdravstveni budžet iznosi oko 105 milijardi dolara. Budžet socijalnog osiguranja je preko 220 milijardi dolara. Naš budžet za odbranu, uključujući kapitalne radove koje radimo na obnovi naših odbrambenih snaga, skoro 49 milijardi dolara. A onda Medicare, preko 30 milijardi dolara – naglasio je Morison.

S druge strane, Albaneze u svojoj predizvornoj kampanji obećava da će ponovo uspostaviti Medicare podršku za konsultacije o mentalnom zdravlju na daljinu.

Naime, mogućnost masovne naplate psihijatrijskih konsultacija putem telezdravstva prestala je u decembru. Albaneze obećava njegovo ponovno uvođenje po ceni od 31,3 miliona dolara u naredne četiri godine, podržavajući 450.000 konsultacija.

Jedno od Albanezeovih prvih obećanja je bilo bolji pristup stručnoj nezi, za decu bez sluha, kao i obezbeđenje 1,5 miliona dolara za finansiranje razvoja digitalne platforme Hearhub kojom upravljaju Shepherd Centri.

I dok Albaneze bez ustručavanja priznaje svoje nedovoljno poznavanje ekonomije, dotle je Morison mišljenja da Australijanci biraju između proverene vlade sa jakim ekonomskim iskustvom i neiskusne laburističke alternative.

Poželjniji premijer

Entoni Albaneze Skot Morison
10. april 10 (Anketa medija) 39% 44%
3. april – (Ipsos) 38% 37%
3. april – (Anketa medija) 42% 43%
3. april – (Resolve) 37% 36%
13. mart – (Anketa medija) 42% 42%
Anketa medija – The Australian; Ipsos – Financial Review; Resolve – The Age
NAPOMENA: Postoji margina greške u svim političkim anketama. Različite organizacije koriste različite uzorke i metode prikupljanja. Gore navedeni rezultati ne uključuju neodlučne ispitanike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here