Obeležena 186. godišnjica rođenja Branka Radičevića

0

Branko Radičević
 

Direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da svake godine objave po desetak knjiga a da sada, početkom godine, za Brankov rođendan, 15. mart, već imaju pet novih knjiga autora sa široke lepeze srpskog govornog područja.

 

Svake jeseni u slavu i čast pesnika Radičevića koji je otišao mlad sa ovog sveta, sa 29 godina, a ostvario antologijska dela, održava se pesnička manifestacija na kojoj se pored afirmisanih naših i stranih pesnika, čuju i stihovi mladih darovitih pesnika.

 

U Sremskim Karlovcima i Stražilovu oko imena velikog srpskog pesnika okupljaju se likovni, dramski i muzički umetnici, filozofi i "ljudi od duha", koji brojnim programima i sadržajima obeležavaju uspomenu na najboljeg učenika najstarije srpske gimnazije, Karlovačke gimnazije, antologijskog pesnika koji je slavio život.

 

Predstavljene knjige mlađih autora

U dobroj atmosferi sveže pesničke reči potom je predstavljeno pet novih pesničkih knjiga mlađih autora "Brankovog kola", Milana Rakulja iz Banje Luke, Maje Daković iz Beograda, Miroslava Mitkovića iz Niša, Mirjane Kajze iz Mrkonjić Grada i Slavice Torma-Lukač iz Subotice. O knjigama je pesnički nadahnuto govorio direktor "Brankovog kola" Grujičić, a autori su kazivali svoje stihove.

Na dan rođenja velikog pesnika "Brankovo kolo" dodeljuje svake godine nagradu Pečat varoši sremskokarlovačke.

 

Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja Andrej Jelić Mariokov za zbirku soneta "Molebni venac" ("Udruženje srpskih izdavača", Beograd, 2009) i Gordana Đilas za knjigu poezije "Učitelj sećanja" (Izdanje autora, Novi Sad, 2009), svojim stihovima otvorili su danas književno druženje pred brojnom publikom u Rimskoj dvorani.

 

Grujičić je podsetio da je uvek mladi pesnik Radičević u književnosti progovorio samo svoje prve reči a ipak je antologijski pesnik o kome je napisano više stihova nego ih je on sam napisao.

 

Sjajno obdaren pesnik svoga vremena, bio je svoj i nov, autentičan, a njegove bezvremene, velike pesme inspirišu i danas mlade pesnike, muzičare i druge umetnike bez kojih "Brankovo kolo", kako je istakao Grujičić, ne bi postojalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here