Lična arhiva
LEPRŠAVI NA SCENI: Članovi izvođačkog ansambla Jugosa

Kulturno-umetničko društvo Jugos iz Minhena organizovalo je svoju tradicionalnu jesenju priredbu “Jesen stiže, dunjo moja” i pred više od 500 posetilaca predstavilo četiri od pet igračkih grupa.

Velika dvorana gimnazije “Verner fon Simens” u Novom Perlahu bila je ispunjena do poslednjeg mesta gostima, a uz domaćine na sceni su zaigrali i članovi KUD Drina iz Augzburga, tako da je sve vrvelo od dece i omladine u srpskim narodnim nošnjama. Kao i obično u ovakvim prilikama, najviše simpatija publike imaju najmlađi igrači, a njih u redovima KUD Jugos ima zaista mnogo. Pored dela izvođačkog ansambla i omladinskog sastava, na sceni su se našli članovi školice folklora i dečji ansambl. Posetioci su uživali u lepršavoj igri i živopisnim srpskim narodnim nošnjama iz raznih delova Srbije.

PRIPREMA: Najmlađi pred nastup

Gojko Baralić, predsednik Jugosa, nije krio zadovoljstvo posle ove proslave i nastupa četiri od pet igračkih grupa u prepunoj dvorani gimnazije. On je pre početka folklornog programa pozdravio goste i zahvalio članovima KUD Drina iz Augzburga što su se odazvali pozivu da budu učesnici priredbe.

– Za ovu priliku školica folklora, dečji, omladinski i deo izvođačkog ansambla prikazali su narodne igre i običaje kroz osam koreografija koje su postavili naš umetnički rukovodilac Ivica Zlatanović i njegovi asistenti Maja Baralić i Katarina Janković. Interesantno je da je nastup školice folklora na harmonici pratio naš član Saša Stanković. Ove večeri nisu jedino nastupili članovi pripremnog ansambla, a u svih pet grupa imamo ukupno više od 200 igrača – kaže predsednik Gojko Baralić.

ATRAKTIVNA KOREOGRAFIJA: Igrači KUD Drina

Program je vodila Danica Kruškonja, a posetioci su uživali i za vreme nastupa gostiju iz Augzburga koji su izveli Igre iz Kumanova.

– Ono što nas posebno raduje je činjenica da je jedan deo članova izvođačkog ansambla bio angažovan za nastup, a drugi deo je vredno radio na pripremi i posle proslave i tako nam pomogao da sve ovo prođe u najboljem redu i zato im hvala, kao i svima koji su radili – ističe Baralić.

Treba reći da je KUD Jugos za vreme i posle pandemije virusa korona počeo da stagnira i da se osipa članstvo. To nisu mogli da ravnodušno posmatraju stariji članovi ovog društva koji su svedoci vremena velikog uspona ovog društva. Okupili su se zajedno sa Gojkom Baralićem i Ivicom Zlatanovićem i odlučili da pokrenu ozbiljan rad. Ponovo su angažovali Milana Glamočanina iz KUD Kranj da kao iskusan i cenjen koreograf radi sa igračima. Desnu ruku su mu predstavljali Ivica Zlatanović i njegovi asistenti Maja Baralić i Katarina Jovanović. Opet je počelo okupljanje dece, omladine i roditelja, pripremanje koreografija, probe i nastupi. Za kratko vreme Jugos je “stao na noge”.

Torta bila jedan od specijaliteta

Priredba “Jesen stiže, dunjo moja” je najbolji pokazatelj da ovo naše najstarije kulturno-umetničko društvo u Minhenu i Bavarskoj ide starim stazama uspeha, na radost poklonika igre, pesme i čuvanja naših običaja, tradicije i kulture.

Nova koreografija

U želji da prošire saradnju sa iskusnim koreografima i umetničkim rukovodiocima koji postavljaju na repertoar naše narodne igre, u KUD Jugos su uspostavili kontakt sa Miloradom Runjom iz KUD “Stevan Mokranjac” iz Beča. Kako se radi o poznatom i priznatom čoveku, čuvaru srpske tradicije i kulture, dogovoreno je da na repertoar KUD Jugos postavi novu koreografiju.

PONOVO OKUPILI ČLANOVE: Ivica Zlatanović i Gojko Baralić

– To su Igre iz Srpskog Negotina koje postavlja Milorad Runjo na radost igrača, ali i svih članova našeg društva. Ovo je početak naše saradnje i verujem da će se ona uspešno nastaviti na radost naših igrača i članova, ali i zadovoljstvo gospodina Milorada Runja – kaže Gojko Baralić.

Proba uz poklone

Prema planu aktivnosti do kraja ove godine KUD Jugos će poslednju probu pred pauzu za novogodišnje i božićne praznike imati 10. decembra. Predsednik Baralić ističe da će tada članovima školice folklora biti uručeni prigodni novogodišnji pokloni, što je znak zahvalnosti za njihovu brojnost, ali i veliku želju da nauče srpska narodna kola.

Ivica Zlatanović i igrači školice folklora

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here