EPA/Andrej Čukić
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Uprkos svom skromnom mestu na karti sveta, Belorusija može sebi dozvoliti da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, izjavio je predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko, prenosi beloruska državna agencija Belta.

Beloruski lider je na prijemu povodom proslave pravoslavne Nove godine podsetio da je pre par godina u toj istoj sali svoje rezidencije upozoravao da će Belorusiju okušati da li je dostojna svoje nezavisnosti ili ne.

– Vreme nas je testiralo i dalo odgovor: dostojni smo. Doslovno su nam objavili rat 2020. godine. Rat nije bio pokrenut protiv predsednika, državnih službenika, bezbednosnih snaga, nego protiv jake države u celini, države koja uprkos svom skromnom mestu na karti sveta može dozvoliti sebi da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku – rekao je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, prethodna godina naterala je Beloruse da gledaju na svet i svoje mesto u njemu „široko otvorenih očiju“.

– Sa jedne strane, 2020. godina nam je stavila maske, a sa druge strane – sa pojedinaca ih je skinula. Bolje smo upoznali jedni druge. U nekoga smo se, nažalost, razočarali, a u nekome smo pronašli oslonac. Videli smo Beloruse koji su u kritičnom istorijskom trenutku ostali verni časti i savesti, što je u naše pragmatično doba posebno vredno – istakao je Lukašenko.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

1 COMMENT

  1. БАЈКЕ СУ НАЈОМИЉЕНИЈА ИЗРЕЧЕНА ФОРМА ПОЛИТИЧАРА НАРОДУ!

    Хумор и сатиру измислили су пре много векова, може се речи од Еве и Адама. Хумор је описивао стање у друштву и појединцима у форми да буду смешни и исмејани. То се задржало до данашњег дана, чак и су и унапређени. Сада и живот се претворио у хумор према још живима. Иновација је што су аутори тих надри хумора смешни са својим бајколажима и хвалоспевима, које више не пишу само блебећу и, без њиховог сазнања, постају тема хумора. Највећи хумор је када нешто кажу без речи, а то нико не чује, политичари то преведу на свој језик у претњу убиством, кривотворењу и прислушкивању

    ♣ Председник поклања наше паре свуда по свету. Ми можемо поклонити само дуговања.
    ♣ Копаоник и Златибор нису скупи. Председник вам објаснио, ако немате паре немојте ићи тамо.
    ♣ Ако су наши преци градили инфраструктуру, ми смо и то уништили, отерасмо младе са својих огњишта. То је једини наш успех.
    ♣ Када се јави проблем у привреди или политици одмах се тражи решење у прислушкивању, претњи атентатом, напад на фамилију водећих политичара.
    ♣ У комунизму политичари су имали вечерњу школу, а ови садашњи имају купљене дипломе. Само знање им је исто.
    ♣ Наши политичари иду на своју руку. Руке народа су заборављене.
    ♣ Биланси су нам за пример. На крају године замајавају нас врхунски резултати, а планови за наредну годину су божанствени. Понашање слушалаца је као да су пасли зелену траву.
    ♣ Корона је утицала да РТС користи репризе, програм за Нову годину је плагијат, председник учествује кроз репризе, а само ТВ претплата позамашно напредује.
    ♣ Спољна дезинфекција, због корона вируса, се врши алкохолом јачине 70%, разблаженог користимо за унутрашњу дезинфекцију.
    ♣ Након Нове године, упалило се црвено светло у мом новчанику. Сада живим на резерви.
    ♣ Народни посланици су вредни функционери. Само слушају и климају главом. Следеће је да постану министри.
    ♣ Највеће шансе да постанете председник државе имате у БиХ. Она бира три истовремено.
    ♣ Пензионери како проводе свој дан? До подне се исчуђавају, а од подне се разочаравају.
    ♣ Поправило ми се чуло слуха. Сада успешно чујем како нас лажу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here