Tanjug
Emanuel Makron i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je danas Strategiju te zemlje za Zapadni Balkan, donetu na zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju, nakon što je u Berlinu održan samit lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik Makron je, navodi se, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Severna Makedonija i Crna Gora ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovore na izazove sa kojima se suočavaju.

Oblasti u kojima su potrebne reforme su, navodi se, ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbednosna pitanja i spoljni uticaji koji, kako se navodi, preusmeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtevu Makrona konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumeva veću predanost Franucske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

“Predsednik Republike Francuske posetiće Srbiju u julu. Ministar za evropske poslove i spoljne poslove će ove godine posetiti Albaniju i Kosovo. Pored toga, druge posete članova vlade i poslanika svim zemljama u regionu pomoći će u jačanju naših odnosa”, stoji u Strategiji.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here