commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Sistemi protivvazdušne odbrane S-400 “Triumf” bili su isporučeni Turskoj za 2,5 milijarde dolara, saopštio je šef korporacije “Rotseh” na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

– Pre roka su realizovane obaveze i isporuka S-400 Triumfa“ Turskoj. To je prvi ugovor takvih razmera sa članicom NATO-a. Vrednost ugovora iznosi 2,5 milijarde dolara – izjavio je Čemezov, prenosi pres-služba Kremlja.

Šef „Rosteha“ je saopštio i da se u ovom trenutku razmatra realizacija drugog dela isporuka S-400.

On je saopštio da je „Rosteh“ na kraju prošle godine povećao prihod za 8 odsto u poređenju sa prethodnom godinom – za 1,77 biliona rubalja.

Isporuke S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da nabavi američke sisteme „Patriot“.

Sjedinjene Američke Države su pretile da će odložiti, ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je, međutim, odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Prošle godine Rusija je ispunila obaveze iz prvog ugovora o isporuci četiri divizije S-400 Turskoj, u vrednosti od 2,5 miliona dolara. U junu su Rusija i Turska postigle načelni sporazum o isporuci drugog kompleta sistema PVO.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime