wikimedia.com
Vešt diplomata: Miloš Obrenović

Iako je prošlo mnogo godina od vremena kada se narod Srbije delio na one koji su za Karađorđeviće i one koji su verovali Obrenovićima, polemika u Srba i o tome ko je više doprineo stvaranju moderne Srbije, ko je iz koje dinastije bio veći junak, bolji knez ili kralj, ko je više uradio za narod, a ko više za sebe i svoju dinastiju i dalje traje. U zavisnosti od toga po kojem se kriterijumu vrednuju Karađorđevići i Obrenovići različiti su i stavovi.

Međutim, kada je u pitanju odnos muških članova dinastije prema ženama, onda su Obrenovići daleko ispred Karađorđevića, a mnogo je i onih koji misle da su žene i te kako doprinele da se ubistvom kralja Aleksandra i kraljice Drage dinastija Obrenovića ugasi, što je samo još jedan dokaz pogubnosti žena po dinastiju Obrenovića. Ipak, ni svi Obrenovići nisu bili podjednako uspešni kod žena. Međutim, gen Miloša Obrenovića, osnivača dinastije Obrenović, i njegova nazasita želja za ženama, prenosio se na gotovo svakog sledećeg muškog potomaka i kulminirao je, prema rečima Aleksandra Marušića, kustosa Muzeja takovsko-rudničkog muzeja, kod kralja Milana Obrenovića, koji je bio sinovac Miloša Obrenovića.

– Ako bi se pravio nekakav spisak Obrenovića koji su imali najviše uspeha kod žena, onda je neprikosnoveno na prvom mestu knjaz Miloš Obrenović o čijim se neverstvima i ljubavnim avanturama i danas govori, ali od knjaza Miloša nije bio daleko ni kralj Milan Obrenović, koji je u svoje vreme važio za jednog od najlepših evropskih vladara i on je tu svoju mušku lepotu i te kako koristio u svakoj prilici, a zbog njegove nezasite želje za ženama bilo je i mnogo problema u kneževini, odnosno kraljevini Srbiji – objašnjava Aleksandar Marušić, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca dinastije Miloša Obrenovića.

– Muzej rudničko-takovskog kraja je uspeo da prikupi, ili da otkupi, samo mali deo pokućstva i nameštaja iz dvorca u Takovu, ali u domaćinstvima u selima oko Takova i danas ima brojnih predmta koji su odneti iz dvorca. Takođe, u Muzeju se čuvaju i drugi važni predmeti iz istorije dinastije Obrenović, kao što je zavesa sa tragovima krvi kraljevskog para u koju su nakon ubistva bili umotani i bačeni sa balkona dvora u Topčideru. Međutim, osim kuhinjskog posuđa, oružja, zavese, originalne slike najvećih srpskih slikara među kojima i slikara Paje Jovanovića, portreti, uniforme. Nalazi se i jedan porcelanski servis koji je kralj Milan Obrenović poklonio Artemizi Hristić, dok je bio zaljubljen u nju. Servis je izrađen od najkvalitetnijeg češkog procelana za 12 osoba po posebnoj narudžbini i izuzetno je vredan. Servis je tada koštao, po proceni stučnjaka, veoma mnogo, odnosno vrednost mu je bila kao vrednost neke imućne beogradske kuće, a danas, rekao bih, ima neprocenjivu vrednost, jer mnogo govori i o karakteru kralja Milana Obrenovića i njegove nezasite želje da i poklonima udovolji ženama koje su mu se dopadale – kaže Aleksandar Marušić, koji je do detalja objasnio i kako se servis Artemize Hristić našao u vitrinama Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Kralj Milan Obrenović je u istoriji Srbije ostao zapamćen kao značajan vladar koji je u Srbiju uneo mnoge novine, ali i kao veliki zavodnik ženskih srca, kako u Srbiji, tako i u Evropi, jer je bio čest gost na evropskim dvorovima i od dama uvek i te kako primećen.

– Da bi se opisale sve ljubavi kralja Milana Obrenovića bilo bi potrebno mnogo i vremena i papira. Svoje prvo ljubavno iskustvo imao je, po nagovoru namesnika, a i prema tadašnjem uobičajenom načinu uvođenja muškarca u tajne ljubavnog života, sa izvesnom pukovnicom B. i to je bio početak jednog burnog i ljubavnog i državničkog života. Usledila je ljubav prema Leposavi Novaković, prelepoj udovici koju su tada ljudi iz okruženja zaljubljenog kralja Milana nazivali madam Pompadur. Ljubav kralja i udovice je trajala tek šest meseci nakon čega se mladi, tada još uvek knjaz, zaljubio u kneginju Nataliju i ta ljubav je krunisana brakom, ali ne i željom Milana Obrenovića da i dalje osvaja ženska srca, a i bio je miljenik žena, te je ušao u ljubavnu vezu sa Simkom Germani, a zatim i sa Eleonom Katardži, ženom rumunskog poslanika u Beogradu – opis je Aleksandra Marušića dela ljubavnog života kralja Milana Obrenovića.

Prema pisanju savremenika srpsko kralja zavodnika, Milan Obrenović je imao osobinu da se brzo zaljubi i isto tako, nakon izvesnog vremena, ohladi prema osvojenoj ženi. Tako je bilo i sa Artemizom Hristić, supruge svog ličnog sekretara i majke dvoje dece. Ljubav prema prelepoj Artemizi je trajala nešto duže i rezultirala je i rođenjem sina Đorđa koga kralj Milan nije priznao za zakonitog sina. Deo života kralj Milan i Artemiza Hristić proveli su i u Parizu, ali ljubav je sa Milanove strane jenjavala do te mere da je od Artemize morao da se brani angažovanjem pariske policije.

– Sećanje na tu ljubav kralja Milana Obrenovića podseća i ovaj porcelanski servis koji ima svoju priču i mnogo govori o karakteru kralja Milana Obrenovića, koji nije bio omiljen u narodu jer je život proveo kao zavodnik i rasipnik državnih para, za razliku od Miloša Obrenovića koji za svoje ljubavne avanture trošio svoj novac. Pretposlednji srpski kralj iz dinastije Obrenović je umro veoma mlad, ali je za sobom među ženama ostavio dubok trag, kako po broju osvojenih ženskih srca, tako i po mondenskom životu na račun srpskog naroda, što mu ni do dana današnjeg nije zaboravljeno.

Plejboj Čerčilovih

Kao plejboj na glasu, nakon abdiciranja u korist sina Aleksandra Obrenovića, kralj Milan je stigao da osvoji i srce Randolf Čarčil, majke Vinstona Čerčila, koja ga je u svojoj knjizi “Sećanja” iz 1908. godine pomenula kao “najnecivilizovaniju osobu” koju je upoznala, ali je, takođe, napisala da je imao blistavu inteligenciju. Jednom prilikom kralj Milan je za Randolf Čerčil priredio intimnu večeru u najskupljem londonskom klubu Antrifion i očarao je što su zidovi sale gde su večerali bili prekriveni orhidejama. Isto tako, govori se da je kralj Milan zaveo i sestru Randolf Čerčil. Da li su priče o kralju Milanu i Vinstonu Čerčilu samo rezultat nekakvih teorija zavere možda će se nekada i saznati.

Zbirka iz Takova

U Muzeju rudničko-takovskog kraja trenutno ima oko 130 eksponata koji su pripadali raznim ličnostima iz dinastije Obrenović i taj se broj stalno povećava. Najveći deo te zbirke ličnih predmeta potiče iz letnjikovca u Takovu, izgrađenog u čast kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage. Međutim, nakon ubistva kraljevskog para dvorac je opusteo, potom je iz njega narod pokrao sve što je moglo da se odnese i na kraju je pod misterioznim okolnostima zapaljen i sravnjen sa zemljom.