EPA
epa09098047 Prime Minister Scott Morrison meets CSL staff working on the COVID vaccine while he tours the company's facility in Melbourne, Australia, 26 March 2021. Australia's Therapeutic Goods Administration (TGA) has approved the manufacture of the AstraZeneca COVID-19 vaccine by CSL. EPA-EFE/Andrew NHenshaw / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Vlada Australije je odlučila da ne produži ugovor s biotehnološkim gigantom CSL i pored toga što je kompanija obećala da će isporučiti preko 51 milion doza Astrazeneka vakcine protiv kovida.

Sada, očekuje se da će kompanija početkom sledeće godine ukinuti proizvodnju ovog cepiva u Australiji.

Federalni ministar zdravstva Greg Hant je rekao da iako vlada neće produžiti ugovor sa CSL-om, kompanija se obavezala na proizvodnju drugih lekova i vakcina u fabrici u Melburnu.

Prema njegovim rečima, ugovor s kompanijom se isporučuje u celosti, s tim da je ovo bio samo jedan od metoda za snabdevanje vakcinama protiv kovida i nikada nije bilo predviđeno da CSL postane ugovorni proizvođač, naglasio je Hant.

Produžetak ugovora ili sklapanje novog zahtevalo bi od Savezne vlade da postigne dogovor i sa CSL-om i sa Astrazenekom.

CSL-ova fabrika u Melburnu sada proizvodi oko milion doza nedeljno, a do 800.000 se izvozi u države u Pacifiku i jugoistočnoj Aziji. Portparol CSL-a je rekao da je kompanija potpuno usredsređena na proizvodnju 50 miliona ugovorenih doza, koja će se nastaviti i sledeće godine, kao i da će proceniti sve dalje zahteve nakon završetka ovog dela posla.
Kompanija procenjuje da je do sada proizvela više od 20 miliona od 51 miliona doza, koje je ugovorila da isporuči.

Drđavni sekretar u Ministarstvu zdravlja Brenden Marfi je pred parlamentarnim odboru rekao isto što i ministar Hant, a to je da CSL ovo radi samo jednokratno i da nikada neće biti dugoročni proizvođač Astrazeneke.

Australijanci su do sada primili oko 12,5 miliona doza Astrazeneke, dok je nešto više od 3,5 miliona doza poslato u zemlje Pacifika i jugoistočne Azije.

Profesor Marfi je rekao da je vlada sada predala ukupno 40 miliona doza u prekomorske zemlje i da će značajan deo biti izvučen iz 30-ak miliona doza koje Astrazeneka još planirala da proizvede.

Međutim, opozicija u Saveznom parlamentu i grupe za pomoć pozivaju vladu da produži ugovor sa CSL-om za proizvodnju više vakcina u Melburnu, ističući da bi Australija sledeće godine trebala da poveća proizvodnju Astrazeneke, kako bi pomogla u suzbijanju pandemije kovida u regionu.

Tako je ministarka spoljnih poslova u senci Peni Vong nazvala vladinu odluku zbunjujućom i rekla da bi vlada trebalo da poveća domaću proizvodnju Astrazenekine vakcine nakon isteka trenutnog ugovora, i da pošalje doze u zemlje regiona, koje treba da vakcinišu još milione građana.

Istakla je pre svih Indoneziju, Maleziju i Vijetnam, koje su se borile s različitim sojevima virusa i sada su tek uspele da značajnije smanje broj slučajeva.

Takođe, i grupe za pomoć i civilno društvo su mišljenja da nema smisla da vlada prekine proizvodnju u Melburnu, dok kovid nastavlja da hara svetom.

Vlada se inače obavezala da će pored 40 miliona doza koje su već date, isporučiti i dodatnih 20 miliona vakcina u region putem UNICEF-a.

Takođe je opredeljeno 100 miliona dolara za inicijativu zemalja kvadrilaterale, koje čine SAD, Japan, Indija i Australija, za uvođenje oko 1,2 milijardi doza vakcina u Indo-Pacifiku.
Međutim, vlada ostaje uverena da može da postigne skoro potpunu pokrivenost vakcinama u Pacifiku, kroz svoje postojeće obaveze, iako rasprostranjena otpornost na vakcine i loša zdravstvena infrastruktura u nekim zemljama, posebno u Papua Novoj Gvineji, predstavljaju ogromne izazove.

Pomoć Pacifiku

Fidži je do sada vakcinisao više od 80 odsto populacije koja ispunjava uslove, uglavnom koristeći vakcine protiv kovida koje je donirala Australija.

Uvođenje vakcine takođe se ubrzava u zemljama poput Vanuatu i Solomonovih ostrva, iako i dalje postoje neke značajne prepreke, takođe, velikim delom iz Australije.

Ministarka zdravlja Papua Nove Gvineje, Jelta Vong, rekao je da njegova zemlja nije zvanično obaveštena o australijskim planovima vezanim za ugovor sa CSL, ali da je uveren da će komšije nastaviti da isporučuju vakcine njegovoj zemlji bilo da su proizvedene u Australiji ili kupljene u inostranstvu.

Kostelov glas za domaću proizvodnju

Portparol kampanje “Kraj kovida”, sveštenik Tim Kostelo, rekao je da bi vlada trebalo da uloži u proizvodnju domaćih kapaciteta za proizvodnju 50 do 100 miliona vakcina koje će se po proizvodnoj ceni nuditi u jugoistočnoj Aziji.

– Domaća proizvodnja nam daje prednost u odnosu na neizvesno globalno tržište i fragmentirane lance snabdevanja – istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here