EPA/SERGEI ILNITSKY
Ivan Golunov

Ruska policija saopštila je da je obustavljen krivični postupak protiv Ivana Golunova, istraživačkog novinara optuženog zbog navodne trgovine drogom, koji će kasnije danas biti oslobođen kućnog pritvora, javlja Rojters pozivajući se na rusku agenciju RIA.

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev izjavio je da optužbe protiv Golunova nisu dokazane, preneo je AP.

BBC prenosi da je Kolokolcev rekao da krivica nije dokazana i da su dva policajca suspendovana.

Ruski ministar unutrašnjih poslova je rekao da će zatražiti od predsednika Rusije Vladimira Putina da otpusti dva visokorangirana policajca zbog ovog slučaja, preneo je Rojters.

Britanska novinska agencija ocenjuje da je to retki preokret za ruske vlasti zbog besa pristalica novinara koji su tvrdili da mu je sve namešteno i pretili masovnim protestima u Moskvi.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je predsednik Rusije upoznat sa slučajem Golunova i dodao da Kremlj čeka forenzički izveštaj.

– On (Putin) je upoznat sa događajima – rekao je Peskov, preneo je TASS.

– Istraga o slučaju je u toku, čekamo vesti o forenzičkom testu koji bi trebalo da pruži odgovore na brojna pitanja – dodao je portparol ruskog predsednika.

Istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu (36) određen je kućni pritvor u trajanju od dva meseca zbog navodne trgovine drogom.

Sud u Moskvi je tu odluku doneo u subotu, nakon što je prethodno odbio zahtev istražitelja da mu se odredi pritvor, preneo je Rojters.

Golunov je uhapšen u četvrtak dok je išao na sastanak sa jednim od svojih izvora u centar Moskve, a u njegovom rancu pronađeno je četiri grama mefedrona, dok je naknadnim pretresom njegovog stana pronađeno pet grama kokaina, saopštili su i policija i letonski portal Meduza za koji Golunov radi.

Advokat Golunova, poznatog po pisanju o navodnoj korupciji zvaničnika u Moskvi, rekao je da veruje da je policija stavila drogu u ranac novinara kako bi ga optužila, kao i da je tom prilikom fizički pretučen.

Golunov je pred sudom negirao optužbe i rekao da je dobijao pretnje povezane sa pričom kojom se bavio, odnosno istragom o radu pogrebnih službi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here