pixabay.com

Obustavljen je uvoz polovnih automobila u Srbiju zbog situacije sa koronavirusom, ali prodaja na autoplacevima nije stala, prenosi Tanjug.

Prodavci kažu da još ima interesovanja za kupovinu automobila na autoplacevima i da se može realizovati kupovina.

Ako se kupuje na autoplacu ne mora da se radi kupoprodajni ugovor i plaća porez, kao što je slučaj kada se kupuje od nekog fizičkog lica. Svi koji vode autoplaceve kažu da se trude da pomognu kupcima da što pre dođu do registarskih tablica, objašnjavaju oni i dodaju da, ipak, sve ide malo sporije nego u redovnim okolnostima. Interesovanje jeste manje, ali i dalje postoji pošto su ljudi oprezniji.

Ako neko kupuje automobil od fizičkog lica onda kupoprodajni ugovor mora da se overi kod notara i da se plati porez na prenos vlasništva, što je sada problem uraditi. Notari sada rade samo hitne slučajeve, a pojedine opštine zbog aktuelne situacije sa koronavirusom odbijaju zahteve za plaćanje poreza na prenos vlasništva.

Pre vanrednog stanja autoplacevi su mogli da završe kupcima sve u vezi sa registracijom vozila, ali je sada situacija mnogo komplikovanija. Ipak i dalje je moguće registrovati auto kupljen na autoplacu, samo što treba ispratiti proceduru koju su propisali nadležni.

To znači da treba MUP-u poslati email na adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i zatim čekati odgovor sa daljim instrukcijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here