EPA/Boris Pejović
Andrija Mandić

Predsednik Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić ocenio je da su prethodnu godinu obeležile nestabilnosti na političkoj sceni Crne Gore, ali i i jasni pokušaji parlamentarne većine da dođe do rešenja koja će Crnu Goru uvesti u mirne političke vode.

Mandić veruje da će u ovoj godini u Crnoj Gori prevladati jezik dijaloga i da će doći do stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva, lider NSD-a podsetio je da je popis trebalo da bude održan 2021., ali da je najvažnije da će građani na predstojećem popisu biti u prilici da se po prvi put slobodno izjasne, što će olakšati mnoge reforme i biti od velikog statističkog značaja.

Mandić je poslao snažnu poruku podrške za srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji ne pristaje na diskriminaciju, šikaniranje i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, on je dodao, da Srbi na Kosmetu ne traže ništa što im ne pripada, a jedino što su videli su bol i patnja koji ne prestaju decenijama.

Poručio je da je Crnoj Gori mesto u Otvorenom Balkanu i da od te inicijative država će imati koristi na mnoštvu polja, naročito u slobodnom i neometanom kretanju ljudi, prometu roba i usluga, te sveukupnom ekonomskom integrisanju.

– Mislim da će predstojeći popis stanovništva konačno dati pravu sliku Crne Gore. Nakon smene režima građani su se oslobodili i mogu slobodno da se izjasne po svim pitanjima, sto nije bio slučaj prethodnih decenija kada je svaki popis bio falsifikovan, i održavan u atmosferi pritisaka i ucena. Toga više neće biti, građanima će biti omogućeno da se slobodno izjašnjavaju – rekao je Mandić u intervjuu za podgorički portal Borba.

Mandić je istakao da se u Crnoj Gori tema popisa pokušava “snažno zloupotrebiti” i od nje napraviti najveći problem, posebno od pojedinih NVO i onih snaga koje su poražene 30. avgusta a koje su sprečavale da popis bude slobodan i demokratski.

Govoreći o događajima na KiM, Mandić je rekao da je očigledno da Srbi na tom području ne pristaju na diskriminaciju, šikaniranje i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

– I ovim putem šaljem snažnu podršku našim sunarodnicima koji ne traže ništa što im ne pripada, a jedino što su videli su bol i patnja koji ne prestaju decenijama. Nikada se dosada nije desilo da neko zabrani srpskom patrijarhu da pođe do svojeg doma u Pećkoj patrijaršiji. Kakvu to poruku želi poslati Kurti preko političkih uvreda za jednog verskog poglavara – upitao je Mandić.

Istakao je da to nema veze ni sa čim drugim osim sa mržnjom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu i to je jasna namera da se ponovo raspiruju sukobi na ovom području.

– Sa druge strane, imamo odgovoran i mudar pristup države Srbije, i Beograd je na delu pokazao da uvek moze da zaštiti naše sunarodnike na KiM i sačuva mir u južnoj pokrajini –  kazao je Mandić.

Kada je o Otvorenom Balkanu reč, Mandić je kazao da sa ovom inicijativom zemlje regiona imaju koristi na mnogim poljima.

– Ako razmišljate o privrednom razvoju, glavna stvar je lakša dostupnost raznolike radne snage koju, potencijalno, ne posedujete u dovoljnoj meri na domaćem tržištu. Dakle, pozitivni efekti od ove asocijacije su u gotovo na svim poljima. Tako da je Crnoj Gori svakako mesto u Otvorenom Balkanu – rekao je Mandić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here