EPA/Valdrin Xhemaj
Priština

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati izjavio je da se očekuje da Kosovo ima oko 1,5 miliona stanovnika posle popisa stanovništva, ne uključujući dijasporu.

Prema njegovim rečima, do 9. maja je popisano oko 1.300.000 stanovnika.

– Upisalo se 1,3 miliona stanovnika, imamo još nedelju dana do 17. maja. Za one koji se nisu prijavili postoji kontakt sa matičnim registrom iz njihove oblasti. Očekuje se da će Kosovo imati 1,5 miliona stanovnika bez dijaspore – izjavio je Kastrati.

Dodao je da u odnosu na 2012. godinu, Kosovo ima 200 hiljada stanovnika manje, ali je to, prema njegovim rečima, prevashodno zbog emigracije.

– Što se tiče prirodnog priraštaja, imamo oko 23.000 rođenih godišnje, a 10.000 umrlih. Bilo je i veliko iseljavanje sa Kosova – naglašava.

Kastrati ističe da je u toku popisa bilo i izazova za ekipe, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. On dodaje da postoje naselja koja nisu kolektivno pristala da se popišu, “dok opština ne ispuni njihove zahteve”.

– Većina je na opštinskom nivou, imaju specifične zahteve, zahtevaju vodosnabdevanje. Tu je i oko 10 do 15 kuća van Prištine za koje je neko obećao da će imati infrastrukturu, pa koriste proces registracije da istaknu svoje zahteve. Takođe, u severnim opštinama do sada je popisano oko 1.000 građana, od oko 30.000 stanovnika. Tamo je registracija počela kasno i ova cifra je ohrabrujuća. Uprkos pozivu Srpske liste, Srbi su izrazili volju da se registruju – rekao je on.

Kastrati je naveo da bi, prema statistikama i merenjima, do 2050. godine Kosovo moglo imati oko 700.000 stanovnika zbog smanjenja stope nataliteta. Prema njegovim rečima, ovo je izazov za Kosovo, ali i za zemlje regiona i pozvao institucije da preduzmu akcije protiv pada nataliteta.

4 COMMENTS

  1. U kojim to gradovima Kosova i Metohije može da se nabroji 1,5 miliona stanovnika?

  2. ЛАЖИ И САМО ЛАЖИ
    од албанаца ништа друго и неће доћи
    Р1244УН
    КАД СЕ СРБСКА ВОЈСКА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ🇷🇸☦️🇷🇸ВРАТИ
    🇷🇺☦️🇷🇺
    🇧🇷🇷🇺🇳🇪🇨🇳🇿🇦

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here