EPA-EFE

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Evropska unija očekuje da Srbija, kao zemlja kandidat, neće dalje jačati svoje veze sa Rusijom. On je tako reagovao na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Peter Stano takođe podvlači da se od zemalja kandidata očekuje da postepeno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere.

“Od svih zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje se da se u potpunosti usklade sa zakonodavstvom EU i prioritetima politike, uključujući i one u ‘RepowerEU’ komunikaciji, koja postavlja ambiciju EU da okonča uvoz fosilnih goriva iz Rusije”, naveo je Stano.

Stano podseća da EU pomaže Srbiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

“Izuzeci koje je Savet odobrio 8. aprila, a koji omogućavaju obavljanje neophodnih transakcija kako bi se zaštitio uvoz nafte i gasa od suseda EU, uključujući Srbiju i odluka da se Srbiji i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana omogući da se pridruže budućim zajedničkim nabavkama gasa EU (i LNG i vodonik), važne su poruke EU Srbiji”, naveo je portparol Evropske unije.

Iz Brisela poručuju da EU radi na tome da pomogne zemljama regiona da smanje zavisnost od fosilnih goriva kao i na boljoj integraciji energetske mreže i pristupu energiji iz više izvora.

2 COMMENTS

  1. За Европску унију би било најбоље да се староседеоци Европе Срби, преко Карпата, иселе са Балкана у мочварне равнице око горњег Дњепра. “Одакле су дошли” што, по Станоју Станојевићу, стоји у Историји Српског Народа, штампаној у Загребу 1926.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here