Vesti
Zbog duga isekli struju: Azra sa decom

Teška muka naterala je Azru Čalaković iz naselja Svračići kod Tutina, siromašnu samohranu majku petoro dece, da se ovih dana, na početku školske godine i u vreme intezivnih priprema za zimu, za pomoć obrati nadležnima u opštini, humanitarcu Hidu Muratoviću, čitaocima “Vesti” i drugim dobrotvorima iz naše dijaspore. Sve njene nade sada su uprte u dobre ljude, jer, kako ističe, samo bog i oni mogu da joj pomognu.

Teška muka

Dugo je ova brižna majka trpela muku i sama, nakon što je suprug napustio nju i decu, ostavivši joj nemaštinu i dugove, brinula o svojim mališanima. Možda bi ih nekako i prehranjivala da joj, zbog duga od 2.000 evra, koji joj je nastao u vreme zajedničkog života, nije isključena struja. Od tada, skoro će dve godine, traje njen hod po mukama koji, ako se nastavi, može ozbiljno ugroziti zdravlje i budućnost njene dece. Da joj pomognemo, zamolile su nas i njene dobre komšije koje joj pomažu koliko mogu, ali glavni problem (struju) ne mogu da reše.

– Do sada sam se kako-tako borila često se zadužujući u lokalnoj prodavnici, iako smo živeli u mraku nekako smo opstajali, a deca nisu gladovala. Da bih skuvala ručak ili ispekla hleb morali smo i po najvećoj vrućini da ložimo šporet, sakupljali smo suvo granje po okolnoj šumi, nosili ga na leđima i tako obezbeđivali drva. Zimi je još teže, hladno je, mrak pada rano, kuća treba da je topla, a mi nemamo novca za ogrev – žali se ova siromašna žena.

Stigle namirnice i odeća

Golema tuga

– Već sam obišao ovu porodicu i zapanjio se njihovom teškom situacijom – priča poznati novopazarski humanitarac i naš saradnik Hido Muratović koji je Azri i deci uručio prvu pomoć u namirnicama, odeći i obući i još 500 evra, donaciju koju je ovoj samohranoj majci obezbedio do sada nekoliko puta pominjani anonimni dobrotvor iz Dubaija.

Već sam pozvao sve dobre ljude u dijaspori, a to činim i ovom prilikom, da pomognemo ovoj porodici, sada im je najvažnije da reše nevolje sa strujom, što će koštati blizu 3.000 evra, a potom bi im valjalo pomoći i da obezbede drva i spreme se za zimu, unapred se zahvaljujemo na svakoj donaciji – poručuje ovaj poznati dobrotvor.

Pomoć je potrebna i Novopazarki Atifi Ljajić, samohranoj majci šestogodišnje Aline, siromašnoj i hrabroj ženi koja se prvi put porodila u 60. godini, nakon pete vantelesne oplodnje. Njena penzija je manja od 150 evra, podstanar je i jedva prehranjuje svoju mezimicu za koju se borila desetak godina, odričući se svaga što je imala.

– Htela sam potomstvo po svaku cenu, makar i u sedmoj deceniji života i sve sam bila podredila tom cilju, čak i život i zdravlje, bog mi je kasno uslišio želju, iako živim preteško i u oskudici, presrećna sam što imam moju Alinu, svim ženama koje se bore da decu i potomstvo poručujem da za rađanje nikad nije kasno i da se nikad ne predaju – kaže Atifa.

Ona podseća da su joj, kad je na svet donela Alinu i kada je o njenoj hrabrosti brujao ceo Balkan, mnogi u ovom kraju obećavali pomoć, a samo retki pomogli, razočarana je, kaže, što joj gradska uprava, makar i u zgradi za socijalno ugrožena lica, nije pronašla neki smeštaj.

Očekuju podršku: Atifa Ljajić sa ćerkom

Žele smeštaj

Teško je platiti kiriju, ogrev i komunalije, samo to mesečno košta oko 400 evra, da nije bilo pomoći dobrih ljudi, posebno čitalaca “Vesti” i dijaspore, ne znam kako bi preživele. Trenutno smo u stanu koji nam je unapred platila jedna humana gospođa iz dijaspore, imaćemo krov nad glavom do početka oktobra, a šta će dalje biti ne znamo. Bogu se molimo da nam ova dobrotvorka ponovo obezbedi smeštaj i da nam od dobrih ljudi stigne neka donacija za struju i namirnice, u suprotnom preti nam opasnost da ostanemo na ulici, bez igde ičega – naglašava Atifa.

Otežano školovanje

– Struju nam je povremeno pozajmljivala komšinica, siromašna starica koja i sama jedva plaća račune, pošto je i to prekinuto, decu više ne mogu da okupam, ne mogu da ih nahranim i spremim za školu, pa ozbiljno razmišljam da prekinem dalje školovanje moja tri đaka, eto dotle je došlo – naglašava Azra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here