Vesti
Vladika Siluan sa članovima srpske zajednice u Moriju

Episkop australijsko-novozelandski Siluan boravio je proteklog vikenda u kanonskoj poseti misionarskim parohijama u Moriju i Lajtning Ridžu, u unutrašnjosti Novog Južnog Velsa.

Vladika je u petak doputovao u Mori u pratnji protođakona Petra Mrakića, a dočekao ih je administrator Misionarske parohije, protojerej Staniša Ostojić sa predsednikom Saveta parohije Milovanom Cikotom.

Misionarska parohija u Lajtning Ridžu

Na sastanku, episkop je upoznat sa situacijom u lokalnoj srpskoj zajednici i razgovaralo se o predlozima za buduću organizaciju ove jedinice, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Mitropolije.

Sutradan, u subotu 29. jula, vladika Siluan je nastavio svoju posetu u rudarskom gradiću Lajtning Ridž, udaljenom oko 260 kilometara od Morija, prema granici sa Kvinslendom.

Vernici na liturgiji u Lajtning Ridžu

U ovom mestu na krajnjem severu Novog Južnog Velsa, gde se nalazi Misionarska parohija Svetog velikomučenika Georgija, episkop je služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave tamošnjeg Kola srpskih sestara – Svete velikomučenice Marine.

Tokom slavske liturgije episkopu je sasluživao prota Staniša Ostojić, a pevnicu je predvodio protođakon Petar Mrakić. U oltaru je prisluživao Nikola Stambolija, uz molitveno prisustvo vernika sabranih iz više gradova Australije.

 

Episkop je zatim blagoslovio slavske darove i presekao slavski kolač sa predstavnicama Kola srpskih sestara.

Lomljenje slavskog kolača

Kako prenosi zvanična stranica Mitropolije, po završetku službe vladika Siluan se obratio vernicima besedom, u kojoj je govorio o životu Svete velikomučenice Marine, kao i o značaju očuvanja naših Svetosavskih bogomolja koje su zapravo najdragocenije blago koje poseduje srpski narod ma gde se nalazio i živeo.

Prota Staniša Ostojić

Nakon verskog dela, radost prazničnog sabranja nastavila se uz trpezu ljubavi u domu misionarske parohije Svetog velikomučenika Georgija.

Slavski ručak u domu misionarske parohije u Lajtning Ridžu

Verske slobode i roditeljska prava

Pre odlaska u posetu Moriju i Lajtning Ridžu, episkop australijsko-novozelandski Siluan je u svojoj rezidenciji primio dr Konstantina Kafatarisa i Milomira Anđelkovića, političke aktiviste iz zapadnog Sidneja.

Tokom susreta, Kafataris i Anđelković su detaljnije upoznali vladiku sa zakonima koji su u izradi i koji će uticati na verske slobode i roditeljska prava vernika u Novom Južnom Velsu, samim tim i na srpsku pravoslavnu zajednicu. Ovi zakoni se odnose na zaštitu od verske diskriminacije u ovoj australijskoj državi, kao i na predloženo zakonodavstvo o verskoj vilifikaciji u Novom Južnom Velsu.

Episkop Siluan u razgovoru sa Milomirom Anđelkovićem i Konstantinom Kafatarisom

Reč je o predlozima tri zakona koje je predložio nezavisni poslanika Aleks Grinič, a to su Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o ravnopravnosti (LGBTIQ+) iz 2023, Predlog zakona o zabrani prakse konverzije iz 2023. i Predlog zakona o varijacijama u polnim karakteristikama (ograničeno medicinsko lečenje) iz 2023.

Episkop je sa gostima takođe razgovarao o akcijama koje roditelji mogu da preduzmu što se tiče obrazovnog programa u državnim školama, kako bi zaštitili svoju decu od osetljivih tema koje su protivne učenju pravoslavne vere. Takođe, jedna od tema bili su forumi Komiteta za roditeljska prava Australije i informativni paneli koji se održavaju širom Sidneja u cilju podrške roditeljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here