Privatna arhiva
Aleksandar Nikolić, Miroljub Petrović, Jael Kalifi i Maja Aškenazi

Dva nova direktna leta sedmično, koja od 11. jula pokreće Sandor, podružnica izraelskog nacionalnog avio-prevoznika El-ala, između aerodroma Ben-Gurion u Tel-Avivu i Nikola Tesla u Beogradu, startuju u najbolјem momentu, u sezoni godišnjih odmora i biće značajni kako za turističku sezonu tako i za poslovne lјude, ukazano je na sastanku sa predstavnicima te avio-kompanije u Ambasadi Srbije u Tel Avivu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Prema podacima Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, u periodu koji je prethodio pandemiji COVID-a, angažovano je čak 13 direktnih sedmičnih letova od strane Er Srbije i izraelskih avio-kompanija Arkia (Arkia) i Israer (Israir). 2018. godine izraelski turisti su bili na samom vrhu u prestonici sa 27 hilјada posetilaca i nešto preko 100 hilјada noćenja.

Dva nova leta sedmično, koja se nadovezuju na postojeća dva avio-kompanije Arkia, od velikog su značaja i za poslovne lјude, posebno imajući u vidu kako značajnu izraelsku poslovnu zajednicu u Beogradu, tako i uvećanje trgovinske razmene između dve zemlјe, kao i izraelskih investicija u Srbiji.

Jael Kalif, zamenik generalnog direktora za komercijalu i Maja Aškenazi, šef marketinškog odelјenja Sandora, izrazile su očekivanja da će Beograd ovog leta biti jedna od traženijih destinacija za turiste iz Tel Aviva.

Kako je beogradska city brake ponuda izuzetno popularna u Izraelu, posebno interesovanje je izraženo za turističku ponudu dragulјa prirode Srbije, kako na potezu Tara – Uvac, tako i za Kopaonik i Podunavlјe.

Ambasador Mirolјub Petrović i Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva Privredne komore u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu ukazali su na mogućnosti još efikasnijeg umrežavanja svih turističkih poslenika, saradnje sa sindikalnim udruženjima iz Izraela i pripreme izraelskih sportskih klubova u Srbiji. Uklјučivanjem sertifikovanih vodiča za hebrejski jezik predstavlјanje sefardske baštine Beograda bilo bi dodatno unapređeno.

Letovi na relaciji Ben Gurion-Nikola Tesla saobraćaće nedelјom i četvrtkom, kako se planira, tokom cele godine. Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže za “Vesti” da je uvođenje novih direktnih linija između dve zemlje sjajna vest za Srbiju i njene građane.

– Izraelska top-sezona putovanja i odmora se razlikuje i šira je od kontinentalne. Ona svakako obuhvata uobičajene mesece godišnjih odmora i školskih raspusta – jul i avgust, ali dodatno njima i jevrejske jesenje praznike meseca tišri. Ove godine nastupaju po gregorijanskom kalendaru znatno kasnije, tako da prvi među njima, Nova godina (Roš
hašana) pada tek 2. oktobra. Tada su smeštajni i ostali turistički kapaciteti znatno manje opterećeni u Srbiji, što je posebna prilika za naš sektor turizma – kaže Nikolić.

Ističe da će se benefiti uspostavljene saradnje videti odmah zbog promotivne cene povratnih avio karata, ali po okončanju rata u Pojasu Gaze.

– Imajuću u vidu smanjen broj letova za Izrael, usled ratnih okolnosti, njihove cene su izrazito skočile. Sandor nastupa sa promotivnom cenom povratne karte za Beograd u iznosu od više nego atraktivnih 259 dolara. Smirivanjem stanja na Bliskom istoku, ovi letovi će
svakako biti i opcija za dolazak hodočasnika iz Srbije u Svetu zemlјu, srpskih turista i posetilaca u Izrael uopšte, kao i saobraćaja naših naučnih radnika, postdiplomskih studenata na izraelskim naučno-tehnološkim ustanovama, stručnjaka i poslovnih lјudi – naglašava počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here