Tanjug

Od 2022. godine građani Beograda koji su priključeni na toplane, između ostalog, grejaće se i na otpad.

U skladu sa obavezama javno-privatnog partnerstva iz 2017. godine između Beograda i japansko-francuskog konzorcijuma počelo je saniranje deponije “Vinča” i korišćenje otpada za toplotnu energiju. Nadležni tvrde da građane ova promena neće koštati ni dinar.

Vinča je već 42 godine najveća deponija u ovom delu Evrope i do sada nije sanirana. Godišnje je sa ove deponije 60 hiljada tona metana, gasa koji je jedan od najvećih krivaca za zagađenje životne sredine, odlazilo u vazduh.

– Iza nas je ne samo moje, već i smeće mojih predaka. Nalazimo se na par stotina metara od druge najveće evropske reke. Sav otpad i sve ono što je išlo kroz procedne vode otišlo je u Dunav – kaže Ivana Vilotijević, sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Od 2022. godine, kada nova sanirana deponija počne sa radom, naplaćivaće se usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada. Istovremeno, za isti iznos biće smanjenja cena grejanja, tako da Beograđanima iznos na računu neće biti ni za dinar viši.

– Imamo dve vrste cena, jedna za one koji imaju centralno grejanje i jedna za one koji nemaju centralno grejanje. Oni koji imaju plaćaju 5,38 dinara po m2 a oni koji nemaju 1,8 din/m2, ali im se ukidaju neke druge koje sada plaćaju za odlaganje otpada tako da njihov račun ostaje u dinar isti, a oni koji nemaju za isti iznos se umanjuje ono što sada plaćaju – objašnjava Vilotijević.

Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada a sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Proizvod koji nastane tretmanom građevinskog otpada koristiće se kao sirovina, između ostalog i za izgradnju puteva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here