KSS
Bolji od Sovjeta: Vlade Divac, Dražen Petrović i Zoran Savić

Od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji se održava 19. Svetsko prvenstvo u košarci. Naša zemlja, pod imenima FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbija učestvovala je na 16 Mundobasketa. Okitili smo se sa pet trofeja najboljih na planeti i po uspešnosti delimo prvo mesto sa Amerikancima. Ipak, poslednji put smo do zlata stigli u Indijanapolisu 2002. Naši košarkaši u “šarenom” sastavu predvođeni selektorom Svetislavom Pešićem, pokušaće na turniru u Aziji da učine naciju ponosnom, a našoj “kraljici igara” donesu još jedno odličje. “Vesti” donose pregled dosadašnjih učešća naših selekcija na završnim turnirima od Argentine 1950. do Kine 2019.

Sa oreolom šampiona Evrope iz Zagreba godinu dana ranije Jugoslavija je bila proglašena za prvog favorita prvenstva u Buenos Ajresu. Draženu Petroviću, Kukoču, Paspalju, Divcu, Čuturi i Zdovcu pridružili su se i novi: Komazec, Ćurčić, Jovanović, Savić, Perasović i debitant, sa preko 28 godina već veteran Željko Obradović. U prvoj utakmici naš tim je rutinski savladao Venecuelu. Briljantna partija Tonija Kukoča, koji je sa 27 poena bio najefikasniji, nagoveštavala je veliku formu. Drugi rival bila je Angola. Trijumf od 92:79 ni jednog časa nije dolazio u pitanje. Prvi strelac bio je Dražen Petrović sa 20 poena, a Jugoslavija se već pobedom nad Angolom kvalifikovala za finalni deo takmičenja.

– To je, verovatno, uticalo da se malo opustimo protiv Portorika, pa smo neočekivano izgubili sa 82:75, iako je na poluvremenu bilo 56:39 za nas. Zonska odbrana Portorikanaca i naša opuštenost igrača učinili su da u nastavku postignemo samo 19 poena. Najbolji igrač Portorika, Hose Pikulin Ortiz i Roman Rivas, probudili su se u nastavku. Ortiz je od 23 koševa 17 dao u drugom delu, a od ukupno 11 skokova deset je imao u drugih 20 minuta. Sličan učinak imao je i Rivas, strelac 21 poena – priseća se Žarko Paspalj.

Blistali mladi asovi

Već u prvom meču nastavka protiv Brazila, “plavi” su ponovo zablistali punim sjajem i pobedili. Odlično su igrali svi naši košarkaši. Kapiten Dražen Petrović (27 poena), Kukoč (20, 8 asistencija), Paspalj (19, 8 skokova) i Divac (14, 8 sk, 5 as). Oskar Šmit je postigao čak 40 koševa, ali sam nije mogao ozbiljnije da nam ugrozi slavlje.

Sledeći rival bio je SSSR, bez odličnih Litvanaca u sastavu, mada sa Garastasom na klupi. Ekipa u kojoj su bili: Volkov, Tihonenko, Bazarevič, Belostenji, Vetra, Sok, Lopatov i Berežnoj… ulivala je poverenje, ali u okršaju sa Jugoslavijom jednostavno nisu imali šansu. “Plavi” su dobili sa 100:77, najviše zahvaljujući raspoloženim krilnim igračima – Kukoču (21 poen) i Paspalju (17). Selektor Ivković pružio je šansu svojoj 12-orici svojih izabranika i – svi su se “upisali” u listu strelaca. Poslednja prepreka na putu do polufinala bila je Grčka.

– Verovatno zavarani lakim i ubedljivim uspesima godinu dana ranije u Zagrebu na EP, a pogotovo neigranjem fenomenalnog strelca Nikosa Galisa, u duel smo ponovo ušli nedovoljno skoncentrisani, što je krajem prvog poluvremena rezultiralo vođstvom Grka od osam poena. Ipak, odličnom igrom našeg tima i serijom od 16:4, uz četiri “trojke” (po dve Kukoč i Obradović), već smo na odmor otišli sa vođstvom od 36:32. Stvari su postavljene na svoje mesto već sredinom drugog poluvremena kada je bilo 44:35 za naš tim, a nešto kasnije 68:53. Meč smo mirno priveli kraju – nastavlja Paspalj.

Ameri, pa Sovjeti za svetsko zlato

Rival u polufinalu bio je SAD. Jugoslavija je posle 40 minuta stalnog vođstva pobedila sa 99:91. Najmoćnije oružje jugoslovenske ekipe bio je šut za tri poena. Petrović je šutirao 10-6, Paspalj 3-3, Kukoč 4-2, sa ukupnim skorom cele ekipe od 19-11! Uz Petrovića (31 koš), Kukoča (19) i Paspalja (15), zablistao je još jedan debitant, Zoran Savić, koji je za 24 minuta postigao 14 poena (šut za dva 7-6, slobodna bacanja 3-2, uz tri skoka).

– Najveće vođstvo zabeleženo je u 34. minutu, kada je rezultat na semaforu bio 90:71. Amerikanci su do kraja uspeli samo da smanje rezultat i zabeleže častan poraz, a i to više zahvaljujući našem zadovoljstvu, nego njihovoj igri – dodaje popularni Palja.

U finalu protiv SSSR Jugoslavija je, posle egzibicije koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, trijumfovala sa 92:75. Već sredinom prvog poluvremena bilo je 26:9, a krajem prvog poluvremena čak 44:22. Tada je već sve bilo rešeno. Tri minuta pre završetka, posle Kukočevih pogodaka iz slobodnih bacanja, vođstvo je iznosilo je 20 poena razlike (78:58). Brze i efikasne akcije našeg tima smenjivale su jedna drugu. Petrović je ponovo bio najefikasniji sa 20 koševa. Blistali su i Paspalj sa 16, Kukoč sa 14, Zdovc sa 13 i Savić sa 11 (samo jedan promašaj i pet uhvaćenih lopti).

Patriotizam Vlade Divac

Mora se priznati da reprezentacija Sovjetskog Saveza ovog puta nije bila dostojan rival nadahnutim jugoslovenskim mladićima. Osvojena je treća titula svetskih prvaka, još ubedljivije i snažnije nego druga 12 godina ranije u Manili. Toni Kukoč je izabran za najboljeg igrača Šampionata, dok je najbolji strelac bio Brazilac Oskar Šmit sa prosečno 35,5 poena.

Ipak, nezaboravan gest prilikom dodele priznanja učinio je Vlade Divac, koji je hrvatsku zastavu pomahnitalog navijača elegantno zamenio jugoslovenskom trobojkom. Beograd je i tog avgusta znao u svom stilu da pozdravi šampione!

Buenos Ajres 1990.

Sastav Jugoslavije1990. u Buenos Ajresu: Dražen Petrović, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Vlade Divac, Velimir Perasović, Zoran Savić, Jure Zdovc, Arijan Komazec, Zoran Čutura, Želimir Obradović, Radisav Ćurčić, Zoran Jovanović. Trener: Dušan Ivković.

Rezultati: Venecuela 92:84, Angola 92:79, Portoriko 75:82, Brazil 105:86, SSSR 100:77, Grčka 77:67, SAD 99:91, SSSR 92:75.

Konačan plasman: 1. JUGOSLAVIJA, 2. SSSR, 3. SAD, 4. Portoriko, 5. Brazil, 6. Grčka, 7. Australija, 8. Argentina, 9. Italija, 10. Španija, 11. Venecuela, 12. Kanada, 13. Angola, 14. Kina, 15. Koreja, 16. Egipat.

Sutra – Od Argentine do Kine – Naši košarkaši na svetskim prvenstvima (11): Povratak na zlatne staze u Atini

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here