KSS
Srebro: Dragan Kapičić

Od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji se održava 19. Svetsko prvenstvo u košarci. Naša zemlja, pod imenima FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbija učestvovala je na 16 Mundobasketa. Okitili smo se sa pet trofeja najboljih na planeti i po uspešnosti delimo prvo mesto sa Amerikancima. Ipak, poslednji put smo do zlata stigli u Indijanapolisu 2002. Naši košarkaši u “šarenom” sastavu predvođeni selektorom Svetislavom Pešićem, pokušaće na turniru u Aziji da učine naciju ponosnom, a našoj “kraljici igara” donesu još jedno odličje. “Vesti” donose pregled dosadašnjih učešća naših selekcija na završnim turnirima od Argentine 1950. do Kine 2019.

U Portoriku 1974. plavi na sedmom planetarnom šampionatu nisu uspeli da odbrane zlato iz Ljubljane. Jer, između dve svetske titule (u Ljubljani 1970. i Manili 1978), jugoslovenska reprezentacija je osvojila “samo” srebrnu medalju. Plavi su u San Huan doputovali kao aktuelni šampioni Evrope, reprezentacija sa najvišim rejtingom i jedan od favorita turnira. Umesto Ranka Žeravice, selektorsku palicu preuzeo je Mirko Novosel, koji je godinu dana ranije vodio plave i na EP u Barseloni, kada su naši osvojili prvo evropsko zlato. Tako su se na presto u San Hozeu vratili Sovjeti.

Svetsko prvenstvo u Portoriku igralo se od 3. do 14. jula, a na njemu je učestvovalo 14 ekipa. Jugoslavija, kao aktuelni svetski i evropski šampion, i domaćin Portoriko su automatski obezbedili plasman u drugu fazu. Selektor Novosel je u svom timu imao prave “bisere” poput Dragana Kićanovića i Zorana Moke Slavnića, koji su bili predvodnici generacije koja je nasledila svetske prvake iz 1970. U tim je već sezonu ranije pozvan i tada 18-godišnji veliki talenat Dražen Dalipagić. Tada je rođena čuvena petorka Slavnić, Kićanović, Dalipagić, Jerkov, Ćosić koja će sedamdesetih osvojiti pregršt medalja. Do utakmice sa Amerikancima sve je išlo kako se samo poželeti može. Savladani su Brazil (64:60), Kuba (101:83), SSSR (82:79), Portoriko (93:85) i Kanada (102:99).

Snaga pod koševima: Krešimir Ćosić

Rapsodija protiv SAD

Na red su došli Amerikanci. U prvih 20 minuta – rapsodija u plavom: Jugosloveni su na kraju poluvremena vodili sa 60:41. Onda je u prvi plan izbio italijanski arbitar Albaneze koji je čudnim odlukama sasekao Jugoslaviju. Zbog pet ličnih grešaka redom su ispadali Slavnić, Kićanović, Jelovac i… Ameri su meč rešili u svoju korist – 91:88. O šampionu sveta odlučivao je duel SSSR – SAD (105:94). U krugu tri reprezentacije najbolji je bio SSSR kojem je pripala zlatna, Jugoslaviji srebrna, a Amerima bronzana medalja. Za utehu, Dragan Kićanović i Krešimir Ćosić izabrani su u najbolju petorku šampionata.

Iako nismo uspeli da odbranimo zlato iz Ljubljane, najvažnije je da je nastavljen kontinuitet osvajanja medalja. Sa šest pobeda i porazom od SAD zasluženo smo se vratili kući sa srebrnim odličjem, i potvrdili da pripadamo svetskoj košarkaškoj eliti. Selektor Novosel je oformio reprezentaciju koja je bila u najboljim godinama (prosek 25,3), što je ukazivalo da ovaj sastav tek ulazi u svoje najbolje košarkaške dane. Na prvenstvu je zablistao Dragan Kićanović, mladi bek Partizana, i potvrdio da se razvija u jednog od najboljih košarkaša koji će ikada igrati na ovim prostorima. Već na sledećem Mundobasketu u Manili 1978. Jugoslavija se vratila na svetski tron.

Zakucavanje: Dražen Dalipagić

Organizovana improvizacija

Utiske iz San Hozea sumirao je legendarni Moka Slavnić:

– Počelo je forsiranje organizovane improvizacije koja je, kasnije se ispostavilo, bila najbolji model igre imajući u vidu naš karakter i mentalitet. Bez puno stega i “ruske discipline” u napadu i sa čvrstom i agresivnom odbranom. Do tada vodeće igrače u reprezentaciji Plećaša, Tvrdića, Šolmana, Kapičića, postepeno su potiskivali Kićanović, Dalipagić, Jerkov i moja malenkost.

Ima samo lepe reči o selektoru Mirku Novoselu:

– Bio je najveći motivator. Dao nam je maksimalnu slobodu, koju mi nismo zloupotrebljavali.

Iako je osvojeno “samo” srebro, to nije shvaćeno kao tragedija:

– Sva srebra moje generacije je zalivala suza radosnica, iako ta medalja znači poraz u finalu. Sportistu boli kada izgubi od slabijeg. Sudija nas je oštetio, ali nismo to shvatili kao propast sveta. Vreme je radilo za nas…

Portoriko 1974.

Sastav Jugoslavije 1974: Ratomir Tvrdić, Damir Šolman, Željko Jerkov, Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, Dragan Kapičić, Zoran Slavnić, Milun Marović, Vinko Jelovac, Žarko Knežević, Nikola Plećaš. Trener: Mirko Novosel.

Rezultati: Brazil 84:60, Kuba 101:83, SSSR 82:79, Portoriko 93:85, Kanada 102:99, SAD 88:91, Španija 79:71.

Konačan plasman: 1. SSSR, 2. JUGOSLAVIJA, 3. SAD, 4. Kuba, 5. Španija, 6. Brazil, 7. Portoriko, 8. Kanada, 9. Meksiko, 10. Čehoslovačka, 11. Argentina, 12. Australija, 13. Filipini, 14. UAR.

Efikasni Brabender

Najbolji strelac SP bio je Španac Vejn Brabender sa 205 koševa na devet utakmica. Najefikasniji igrač na jednom meču bio je Čehoslovak Kamil Brabenec koji je protiv Australije (113:91) ubacio 43 poena.

Sutra – Od Argentine do Kine – Naši košarkaši na svetskim prvenstvima (7): Nadmoćno do novog zlata

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here