KSS
Treći na svetu: Dražen Dalipagić

Od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji se održava 19. Svetsko prvenstvo u košarci. Naša zemlja, pod imenima FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbija učestvovala je na 16 Mundobasketa. Okitili smo se sa pet trofeja najboljih na planeti i po uspešnosti delimo prvo mesto sa Amerikancima. Ipak, poslednji put smo do zlata stigli u Indijanapolisu 2002. Naši košarkaši u “šarenom” sastavu predvođeni selektorom Svetislavom Pešićem, pokušaće na turniru u Aziji da učine naciju ponosnom, a našoj “kraljici igara” donesu još jedno odličje. “Vesti” donose pregled dosadašnjih učešća naših selekcija na završnim turnirima od Argentine 1950. do Kine 2019.

Deveti svetski šampionat održan je u Kolumbiji (Bogota, Medeljin, Bukamarangi, Kukuti, Kali) od 15. do 28. avgusta 1982. Selekcija SSSR bila je daleko najveći favorit, dok je nama prognozirana bronzana medalja, koju smo na kraju i osvojili. Reprezentaciju je na ovom takmičenju vodio povratnik na selektorsko mesto, iskusni strateg Ranko Žeravica. Oslonio se na proverene snage, u sastavu su ponovo bili Jerkov i Žižić, kao i debitanti Aco Petrović, Zoran Radović i Zufer Avdija. Prvi put od 1967. izostao je legendarni centar Krešimir Ćosić, ponovo nije pozvan ni Zoran Slavnić, a kapitensku traku je poneo Dragan Kićanović.

Dobar start, pa porazi od Amera i Sovjeta

Jugoslavija je na šampionatu dobro startovala. Redom su “padali” Čehoslovačka (101:80), Urugvaj (101:77) i Kanada (88:78) i sa prvog mesta smo ušli u završni deo turnira. Na početku druge faze prvi rival nam je bila reprezentacija SAD. Kako će se kasnije ispostaviti, to je bila ključna utakmica od koje nam je zavisio ulazak u finale. Držali smo se do samog finiša, kad su Ameri napravili nedostižnu razliku i na kraju slavili sa 88:81. Dva ključna jugoslovenska košgetera šut nije služio (Dalipagić 9/21 i Delibašić 3/11), pa je poraz bio neminovan. Ostalo je da se nadamo da ćemo do kraja ipak nekako uspeti da našim pobedama i rezultatima drugih, koji će nam ići u prilog, izborimo finale. U narednom susretu smo bili ubedljivi protiv Španaca (108:91), a sjajni su bili Kićanović i Radovanović sa po 26 poena.

U sledećem meču protiv SSSR-a propuštena je prilika da plavi pobedom osiguraju plasman u finale i da ne zavise od ishoda ostalih utakmica. Nismo uspeli, izgubili smo (99:94), a posle duela selektor

Žeravica i košarkaši za poraz su okrivili sudijski tandem. Do kraja šampionata zabeležili smo sigurne trijumfe protiv Komumbije (97:88) i Australije (105:91), ali nismo uspeli da se domognemo finala. Čekao nas je dvoboj za bronzu, gde smo ponovo bili bolji od “furije” (119:117). Ponovo najbolji jugoslovenski košarkaš je bio Dražen Dalipagić, strelac 25 poena.

U velikom finalu Sovjeti su savladali večite rivale Amerikance (95:94) i osvetili im se za poraz u grupnoj fazi takmičenja. Meč je odigran pred 22.000 gledalaca. Bilo je to treće najsjajnije odličje za selekciju SSSR.

Mirza Delibašić u prodoru

Oproštaj Žeravice

Selektor Ranko Žeravica je posle prvenstva napustio klupu plavih.

– Nikad umorniji nisam bio u životu. Iscrpljen sam zbog želje da odstranim navike pojedinih košarkaša nepodesne za igru reprezentacije. Iscrpljen sam od nastojanja da motivišem košarkaše, pošto su oni već osvojili sve trofeje, da ih dovedem u visoku formu, da šansu pružim mladima, a sve to u vremenskom škripcu. Istovremeno sam srećan, jer smo potvrdili visoku klasu. Poraženi smo samo od košarkaških velesila SSSR i SAD u časnoj borbi, a biti iza njih nije neuspeh bez obzira na sve prethodno osvojene trofeje – izjavio je Žeravica posle Kalija.

Prvi strelac Šampionata je Dragan Kićanović sa 190 poena. Takođe je bio najprecizniji šutirajući 65,7 odsto (71-108). Najbolji skakač na Mundijalu bio je Ratko Radovanović sa 56 skokova, a najprecizniji penaldžija Mirza Delibašić – 94,4 odsto (17/18). Iako je preovlađujuće mišljenje bilo da je najbolji igrač šampionata Kićanović, organizator je proglasio Glena Riversa (SAD).

Brojni asovi

Sastav Jugoslavije 1982. u Kolumbiji: Aleksandar Petrović, Dragan Kićanović, Zoran Radović, Rajko Žižić, Željko Jerkov, Zufer Avdija, Peter Vilfan, Andro Knego, Ratko Radovanović, Boban Petrović, Mirza Delibašić, Dražen Dalipagić. Trener: Ranko Žeravica.

Konačan plasman: 1. SSSR, 2. SAD, 3. JUGOSLAVIJA, 4. Španija, 5. Australija, 6. Kanada, 7. Kolumbija, 8. Brazil, 9. Panama, 10. Čehoslovačka, 11. Urugvaj, 12. Kina, 13. Obala Slonovače.

Rekordna poseta

Poseta je uveliko nadmašila sva očekivanja. Bila je mnogo veća nego četiri godine ranije u Manili. Prvih osam dana utakmice je, u proseku, svakog dana posmatralo 14.954 gledalaca sa plaćenim ulaznicama.

Promena pravila

Predsednik Tehničke komisije FIBA dr Radomir Šaper najavio je tokom Šampionata promene pravila:

– Nove izmene su sračunate na to da se onemoguće visoki igrači da gospodare pod košem. Još više će se proširiti reket u kome igrač ne sme da ostane duže od tri sekunde. Zabranjeno je da se lopta “skida” sa obruča. Šut iza 6,5 metara važiće tri poena. Košarka ne želi da je pregazi atomska era, već želi da sa njom ide ukorak!

Italijani odustali

Italija je otkazala učešće na ovom Šampionatu zbog navodno nepovoljnog termina i zaštite interesa nacionalnog prvenstva. Pravi razlog je u stvari slabost nacionalne federacije koja nije imala snage da se suprotstavi interesima klubova kojima su važniji letnji turistički turniri od – Svetskog prvenstva.

Sutra – Od Argentine do Kine – Naši košarkaši na svetskim prvenstvima (9): Bizaran poraz od SSSR odneo finale

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here