EPA/James Ross
Viktorija, Australija

Od sinoć u ponoć na snazi su ublažene mere 4. faze restrikcija na široj teritoriji grada Melburna, a ublažene su i restrikcije u regionalnoj Viktoriji.

Policijski čas za stanovnike Melburna od danas traje sat vremena kraće – od 21 uveče do 5 ujutro, a do dve osobe ili celo domaćinstvo moći će da provedu dva sata napolju radi vežbanja ili bilo kog vida rekreacije.

Takođe, na snagu je stupilo pravilo “društvenog mehura” (social bubble), koje važi za samce ili samohrane roditelje koji će moći da primaju posete ili da idu u posetu kod jedne nominovane osobe (deca ispod 18 godina se ne računaju). Međutim, pravila vezana za škole ostaju na snazi, što znači da će se nastava i dalje obavljati na daljinu, sa izuzecima za decu čiji roditelji imaju dozvole za rad u “neophodnim službama”.

I dalje ostaje na snazi pravilo da ljudi bez specijalnih dozvola smeju da se kreću samo u krugu od pet kilometara od mesta stanovanja, u kupovinu može da ide samo jedan član domaćinstva (jednom dnevno), dok ugostiteljski objekti smeju da rade samo porudžbine za poneti i kućnu dostavu.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija značajno popravila u regionalnim delovima Viktorije, sve više je zahteva vladi ove države da ubrzano popusti restrikcije za sve oblasti izuzev šire gradske regije Melburna.

Glavni zdravstveni zvaničnik Viktorije potvrdio je da su regionalni delovi države na “dobrom putu da ispune uslove za ublažavanje restrikcije”, pošto se već beleži 14-dnevni prosek manji od pet novih slučajeva dnevno, a poslednjih dana nema registrovanih slučajeva prenošenja zaraze unutar zajednice.

Menja se plan izlaska iz restrikcija

Broj novozaraženih koronom u Viktoriji nastavlja da pada. U subotu je zabeleženo samo 37 slučajeva, a 14-dnevni prosek pao je na 60 inficiranih dnevno. Ovakve brojke uticale su i na vlasti da počnu razmatranje mogućih izmena u planu izlaska restrikcija, pa postoji mogućnost da minimalan prosek novozaraženih na dnevnom nivou bude uvećan sa pet na deset tokom 14 dana da bi se u potpunosti izašlo iz sadašnje situacije.

Najavljeno je i da će od 28. septembra dozvolu za rad u Viktoriji dobiti saloni za lepotu, kao i saloni za kućne ljubimce. Prvobitno je bilo predviđeno da se ovi biznisi otvore tek 26. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here