Z. Mirković
Za uspomenu: Publika i domaćini

Povodom praznika Sretenje i Dana državnosti Republike Srbije, u saradnji sa Zadužbinom “Dositej Obradović” iz Beograda, odbor Prosvjete u Austriji bio je domaćin projekta “Iz Srbije s ljubavlju” koji je proteklog vikenda održan u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristovog u Beču, gde se nalazi i jedan od razreda Prosvjetine škole srpskog jezika.

Iako je projekat bio namenjen prvenstveno deci i mladima, centralni događaj bio je svečani program i multimedijalno predavanje “Beograd, Mihajlov grad – kako se rađala nova kultura moderne srpske države” koji je pripremila i održala Snežana Pavlović, članica upravnog odbora Dositejeve zadužbine i savetnik u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Goste je kao domaćin pozdravio sveštenik Mihajlo Smiljanić, a Sretenjsku besedu je održao prof. Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Austriji, koji je istakao višestruki značaj i duboku simboliku sretenjskih praznika.

Predavanje o stvaranju i razvoju Beograda i moderne srpske države je bilo zanimljivo, a interesovanje prisutnih veliko, a pitanja publike bila su brojna.

Održan je i seminar za nastavnike i pedagoge “Integrativni pristup i kreativne metode u radu sa decom koja pohađaju nastavu srpskog jezika u inostranstvu”.

Seminaru su prisustvovali svi pedagozi i nastavnici Prosvjetine škole, kao i nekoliko zainteresovanih gostiju, a učesnici nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo ponuđenim materijalima i metodama koje su znalački prezentovale gošće iz Beograda. Takođe su održane i radionice za decu Prosvjetine škole, na više tema “Anastas Jovanović – od crno-bele do palete cele”, “Glagoljenje”, “Paja Jovanović” “Obucite damu iz 19. veka”, “Napravite pirotski ćilim”.

U pripremi i izvođenju programa, kao tim Dositejeve zadužbine, učestvovale su Snežana Pavlović, Dragana Latinić i Jovana Mijatović, kustosi Muzeja grada Beograda.

Brojni mališani bili su vrlo inspirisani pripremljenim radionicama, učestvovali su sa mnogo strasti i veselja, a bilo je dosta i mama i tata koji su se zdušno priključili bojenju pirotskog ćilima ili pravljenju modela za srpsku damu iz 19. veka.

– Ovo je bio prvi zajednički projekat Dositejeve zadužbine i Prosvjete, naša saradnja će se sigurno nastaviti na obostrano zadovoljstvo. Hvala svima u Prosvjeti na gostoprimstvu – rekla je Snežana Pavlović, pozdravljajući pedagoge, decu i roditelje Prosvjetine škole. Dobila je mnogo aplauza, ali i poljubaca od mališana.

Izvor:
Z. Mirković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here