Od oktobra manja Vlada?

0

 

Prema saznanjima Blica, iz redova demokrata bez fotelja ostaće ministar poljoprivrede Saša Dragin, ministar vera Bogoljub Šijaković i Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava.

 

Iz Socijalističke partije Srbije resor će izgubiti ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je već pristao na taj dogovor, ali uz uslov da projekat izgradnje koridora 10 sprovede do kraja.

 

Dačić: To nije bila tema razgovora 

 

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić negirao je spekulacije medija o navodnom dogovoru vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade Srbije, osnosno smanjenju broja ministarstava.

"To nije bila tema našeg razgovora", rekao je Dačić novinarima tokom posete policijskoj stanici Savski Venac.

Zato će Vlada Srbije osnovati novo preduzeće koje će biti zaduženo specijalno za koridor 10, a na njegovom čelu naći će se upravo Mrkonjić.

 

Izvor "Blica“ navodi da će se G17 plus odreći Ministarstva za sport i omladinu, pa će bez ministarske fotelje ostati i Snežana Samardžić-Marković.

 

O rekonstrukciji Vlade razgovarali su lideri DS, SPS i G17 plus, Boris Tadić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, koji su se složili da bi smanjenje broja ministarstava bilo politički i ekonomski korisno, imajući u vidu tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

 

 

Realizacija plana odložena je do oktobra na insistiranje Dačića, jer pre toga želi da svoju stranku dovede u red, do septembra, kada se održava kongres socijalista. Takav plan odgovara i demokratama koji nameravaju da za maj ove godine zakažu skupštinu stranke na kojoj će menjati statut i najverovatnije dobiti dva potpredsednika više.

 

Grubješićeva: Nije bilo razgovora o rekonstrukciji vlade
 

Stranka G17 plus smatra da Vlada Srbije treba da bude manja i efikasnija, ali nije tačno da je bilo razgovora o njenoj rekonstrukciji, izjavila je šefica poslaničke grupe te partije Suzana Grubješić. "Netačne su vesti da je bilo razgovora o rekonstruciji vlade i niko iz G17 plus u njima nije učestvovao, ukoliko ih je uopšte bilo. Slažemo se da nam treba manja i efikasnija vlada, ali se njena rekonstrukcija ne obavlja preko medija", rekla je Grubjesićeva na stranačkoj konfererenciji za novinare. Ona je naglasila da G17 plus neće dozvoliti da se ukine Ministarstvo omladine i sporta, jer, kako je ocenila, nema boljih ambasadora zemlje od sportista i mladih.

 

 

 

 

Od 2000. godine najbrojnija je vlada trenutnog premijera Mirka Cvetkovića 

 

 Vlada  Broj koalicionih partnera  Broj resora
 Vlada Zorana Đinđića 18 17
 Vlada Zorana Živkovića 18 18
 Prva vlada V. Koštunice 3 17
Druga vlada V. Koštunice 4 22
Vlada Mirka Cvetkovića 7 25

 

 

Evropski standardi

Evropski standardi propisuju da vlada koja vodi zemlju veličine Srbije, s deset miliona stanovnika, ne bi trebalo da ima više od 15 ministara. Po njima, takva vlada trebalo bi da ima svega jednog potpredsednika, koji bi istovremeno bio i ministar policije, finansija ili spoljnih poslova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here