Od otrovnih žaba prave – otrovne kobasice

0

U suštini, ako niste torbar kojem naučnici pokušavaju da pomognu, bolje je da ne probate kobasice od trščanih žaba iz Australije
 

Naime, jedna vrsta malog australijskog torbara živela je od Zapadne Australije pa do Severne teritorije i Kinslenda, sve dok se nisu pojavile otrovne trščane žabe, koje ovi torbari love. I pre pojave otrovnih žaba broj torbara je opadao, ali sada je taj pad dramatičan, prenosi Glas Amerike.

 

Ljudi sami sebi zapržili čorbu

Zanimljivo je da su trščane žabe namerno donete u Australiju iz Južne Amerike, 1935. godine, kako bi suzbile jednu vrstu insekata. Međutim, vremenom su se toliko namnožile da su i same postale štetočine koje ugrožavaju druge vrste životinja.

Nekoliko trščanih žaba sada učestvuje u projektu očuvanja torbara. Istraživač sa Sidnejskog univerziteta, Stefani O’Donel, kaže da su ona i njene kolege usvojili jedan neobičan pristup tom problemu – namerno trovanje torbara.

 

"Pokušavamo namerno da ih otrujemo kako bi miris i izgled žaba asocirali jakim bolom u stomaku ili jakim povraćanjem, kako ih više ne bi lovili," kaže O’Donel.

 

U tu svrhu, istraživači melju neotrovne delove žaba, ubacuju otrovnu supstancu, a zatim od te smese prave kobasice. Od 30 žaba dobija se oko pola metra kobasice. Naučnici kažu da početni rezultati pokazuju da životinje koje okuse ovakvu kobasicu više ne love otrovne žabe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here