Z. Vicelarević
MAKSIMALNIH 100 BODOVA: SKC "Stevan Mokranjac"

Ovogodišnju, 26. Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore obeležio je veliki broj kvalitetnih koreografija, ali i činjenica da je prvi put u istoriji ove manifestacije “Čiča Šumadinac” – prelazni pehar, dar “Vesti”, pripao društvu kome je stručni žiri dodelio maksimalnih 100 bodova.

SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča osvojio je rekordan broj bodova izvodeći koreografiju “Dogodine u Prizrenu”.

Ove godine žiri je dodelio deset zlatnih i po devet srebrnih i bronzanih priznanja, a borbu za prvo mesto očigledno su odlučivale najmanje nijanse jer je drugoplasirani KUD Biseri iz pariskog predgrađa Drensi sa koreografijom “Omile mi u selo devojče” dobio samo 0,073 boda manje – 99,133.

KHD Kolo Frankfurt

Treće mesto na ovogodišnjoj smotri pripalo je KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha sa 98,867 bodova za igru “Leskovački koledari”.

“LESKOVAČKI KOLEDARI”: KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha

Titule zlatnih, od četvrtog do desetog mesta, poneli su: KSD Bambi Beč (“Bilo jednom u Osipaonici” – 98,433), SZ Izvor Noj Izenburg (“Nunta in Isakovo – vlaške igre i pesme iz okoline Ćuprije” – 97,4), KUD Ras Lucern (“Nasred selo tapan čuka” – 97,3), SC Štutgart (“Sabor u Leskovačkoj Moravi” – 97,233), KUD Jugos Minhen (“Rajački prvenac” – 97,167), SKD Zavičaj Klagenfurt (“Pođe dude za vodu” – 96,833) i SKUD Vidovdan Ljubljana (“Ajde Rado, da legamo” – sa 96,5 bodova).

Ksenija Damjanović i Anđela Pešić, članice SZ Izvor iz Noj Izenburga

Laskave titule “srebrnih” Evropske smotre srpskog folklora dijaspore poneli su: KUD Zavičaj Vintertur čiju je koreografiju “Kraj česma momi igraja” stručni žiri ocenio sa ukupno 96,2 poena, KUD Kolo Esen (“A oj mala, bil” mi dala” – 95,333), SKC Ofenbah (“Panađur u Negotinu” – 95,067), AKUD Mladost Temišvar (“Igre iz okoline Beograda” – 95 bodova), FMD Kolo Nojhauzen (“Orački bal” – 94,933), KUD Zlatni opanak Berlin (“Ajdemo te, Milane” – 94,9), KSZS Salcburg (“Maramica varalica”, igre i pesme iz okoline Beograda – 94,167), KUD “Sveti Sava” Cug (“Igre i pesme iz Jasenice, Levča i Gruže” – 93,867) i SFD Homolje Gosau (Koreografija “Oj šoše, šope” -93,633).

JEDNA OD MAŠTOVITIH KOREOGRAFIJA: SC Štutgart

I bronza je sijala kao zlato, a takvo odličje, prema oceni stručnog žirija Evropske smotre, pripalo je: KUD Mladost iz Leobersdorfa za koreografiju “Nu maj pot đe dorulj teu” sa osvojenih 93,1, SKK Nova generacija Šondorf (“Dilmano dilbere – igre i pesme iz Danilovgrada” – 92,833), KUD “Kikac” Bazel (“Šetnala se džanum kzum Stana” – 91,7), SKD Maribor (“Šetnala se džanum kuzum Stana” – 90,9), SKD Sloga Nova Gorica (“Ja sam srpska kći” – 90,633), KUD “Petar Kočić” Soloturn (“Kato mori Pećanke – igre i pesme iz Peći” – 90,433), KUD Sloga Cirih (“Naknala Nenka Sedenka – igre i pesme iz okoline Dimitrovgrada” – 90), SSKUD “Jovan Jovanović Zmaj” Feldkirh (“Aj la žoka”, vlaške igre – 89,967), KUD “Jovan Jovanović Zmaj” Solenau (“Aj tarabane Slavonije cveće” – 89,2) i KUD “Karađorđe” Bern (“Zasednal Stojan posednal” – 89,1).

Pesma članice Mladosti iz Leobersdorfa

Zapažene nastupe imali su i KHD Kolo Frankfurt, KUD Jedinstvo Beč, KUD Drina Augzburg, KUD Kolo Baden, SKC Sindelfingen, KUD Zora Ratingen, KUD Mladost Hamburg, SKC “Vuk Karadžić” Raštat, KUD Trebava Salnfelden i SKD “Krađorđe” Rojtlingen.

KUD RAS Lucern

Jovan najmlađi učesnik

Jovan Ćirilović je u koreografiji SKC Sindelfingen bio nakumče i sa šest godina najmlađi učesnik Smotre.

Jovan Ćirilović i Nikolina Zarupcki

– Nije mi bilo teško da igram, a u folklor me je dovela mama Rebeka. Svi su bili dobro prema meni – rekao je pomalo stidljivo Jovan za “Vesti” koga smo posle nastupa iza scene zatekli u društvu Nikoline Zarupcki.

Originalna nošnja

Saša Božinović, potpredsednik SKC “Mokranjac” iz Beča, kaže da je 26. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore protekla u najboljem mogućem redu i da su se svi učesnici u Beogradu osećali kako i treba da bude – kao kod svoje kuće. “Mokranjac” je bilo jedno od retkih društava koji su odlučili da se žiriju i publici predstave spletom narodnih igara sa KiM. Odlučili su se za igre iz Prizrena.

Saša Božinović

– “Mokranjac” je godinama unazad jedan od najboljih ansambala u Evropi zbog čega smo se odlučili da i ove godine opravdamo taj epitet. Reč je o igračima, deci koja su većinom rođena u Austriji, ali kroz folklor i negovanje svog jezika i kulture i te kako poštuju ko su i odakle su. Znaju da je važno da sačuvaju svoj identitet. Svi su vredno vežbali, a najveći izazov je bilo pronaći originalnu nošnju. Ona je ne samo skupa, već i veoma retka, ali smo uspeli da je nađemo i verujem da smo na najbolji način predstavili srpske narodne igre iz okoline Prizrena – ističe Božinović.

Biseri zlatnog sjaja

Predsednik Saveza srpskog folklora Francuske i sekretar Asocijacije Bojan Stefanović kaže da je zadovoljan održanom Smotrom, ali i ponosan što su Biseri drugoplasiran ansambl Evropske smotre.

Bojan Stefanović

– Takmičenje za sve učesnike je naravno veoma važno, ali ništa manje nije bitna ni činjenica da su ovakve manifestacija da se mladi Srbi iz cele Evrope okupe, upoznaju i kasnije nastave druženje. Veoma je važno da kao narod, bez obzira na to da li smo u matici ili dijaspori, očuvamo identitet i svoje korene, a naša dijaspora dokazuje da je pravi borac za očuvanje naše kulture i jezika. KUD Oro iz Pariza je 2019. godine bio prvi, a danas je u Francuskoj više od 1.200 aktivnih članova folklornih društava i od septembra će im se priključiti još dva folklorna društva. Daće bog da nas bude još više i da smo što češće u svojoj otadžbini – kaže Stefanović.

KUD Biseri

Puno srce otadžbine

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković kaže da se ove godine na Smotri predstavilo devet klubova iz Austrije i da su svi prezadovoljni utiscima iz Beograda.

Aleksandar Stanković

– Svima nam je puno srce kada dođemo u otadžbinu jer je to naša kuća. Za nas starije je puno srce i kada vidimo koliko ljubavi i želje imaju i naši mladi. Većina igrača, možda i više od 90 odsto, rođeni su u dijaspori, ali to ne znači da su se odrekli svojih korena i ovakve Smotre. Mogućnost da se predstave publici kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj je njihova gromoglasna poruka da vole svoju zemlju, svoj identitet i da im je važno da budu prihvaćeni od svoje matice.

Igraćemo dogodine

Jedan od osnivača Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić kaže da je pandemija kovida ostavila tragova na većinu folklornih društava u ovoj zemlji zbog čega su odlučili da se ove godine ne takmiče na Evropskoj smotri, ali da se vredno pripremaju za sledeću.

Dušan Aleksić

– Nema ničega lepšeg nego nastupati u otadžbini, a kada to kažem mislim i na Srbiju i na Republiku Srpsku. Zato se svakako dogodine vidimo, ako ne u Prizrenu, onda u Banjaluci – rekao je Aleksić.

Takmičenje i druženje

Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Saša Ivanović kaže da je ovaj savez sa 14 društava bio najbrojniji na ovogodišnjoj smotri, a da se vraćaju prepuni pozitivnih utisaka.

BORIMO SE PROTIV ASIMILACIJE: Saša Ivanović

– Nadamo se da smo se izdvojili ne samo mnoštvom, već i kvalitetom nastupa. Vidi se kod naših mladih ta želja da se dokažu i pokažu koliko im je bitno da neguju i čuvaju svoju kulturu i običaje. Većina njih je rođena u Nemačkoj i bolje znaju nemački nego srpski, ali i pored toga ne zaboravljaju ko su i odakle su im koreni. Odlazak u dopunske škole jeste bitan, ali ne i dovoljan da bi se razvijao taj nacionalni duh. Upravo kroz učešće u folkloru oni imaju priliku da zavole našu kulturu, tradiciju, ali i da se druže i da se kroz to druženje srpska dijaspora povezuje u celom svetu. Mnogim narodima u inostranstvu preti asimilacija, zato je veoma bitno da budemo aktivni i da se potrudimo da do toga ne dođe – naglasio je Ivanović.

Unapređenje Smotre

Predsednik ASAFD Nenad Milenković je i predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske i kaže da se publici u Beogradu na ovogodišnjoj Evropskoj smotri predstavilo devet klubova iz ove zemlje.

Nenad Milenković

Milenković ističe da će uskoro doći do sastanka Asocijacije kako bi se dodatno poboljšali uslovi učešća folkloraša u matici zato što oni zaslužuju podjednak tretman kao i vodeći folklorni ansambli u Srbiji ili Republici Srpskoj.

– Cilj je da stalno dižemo stepenicu više kvalitet ove manifestacije jer time i jačamo razvoj folklora u dijaspori – zaključuje Milenković.