Pixabay

Male su šanse da će Beograd i Priština ove godine ostvariti napredak u pogledu dijaloga, smatra direktor Centra za liberalne strategije u Sofiji Ivan Krastev, dodajući da ukoliko postoji mogućnost da se nešto ipak dogodi, to će biti krajem godine.

Krastev je u intervjuu za Balkan Debrif ocenio da iako međunarodni pritisak može uticati da se nađe rešenje, važna će biti i unutrašnja politika, jer “teren za igru ne pripada velikim silama”.

– Održavanje izbora na severu Kosova i stvaranje Zajednice srpskih opština su dva uslova koja Kurti mora da ispuni da bi se vratio u normalne odnose sa Srbijom. Pod uticajem velike politike i posebno eventualnog povratka Trampa u Belu kuću, Kurti bi mogao da traži kompromis, jer bi Kosovo od eventualne promene vlasti u SAD moglo da izgubi mnogo više od Srbije – naveo je on.

Sa ove tačke gledišta, dodao je, Kurtiju je ostalo samo nekoliko meseci da pokuša da postigne kompromis.

– Vođen neizvesnošću ishoda izbora u SAD, Kurti je svestan da je verovatno bolje da pokuša rešenje tokom Bajdenove administracije, jer ne zna šta će biti kasnije – poručio je Krastev.

3 COMMENTS

  1. Албанци су добили безвизни режим – сада их само занима којим превозом ће у ЕУ… дакле Бугари да се не надају Великој Албанији у којој расподели би они могли да узму пола Македоније – та прича је немогућа, а илузија о њој води у пропаст. Косово је Србија.

      • Народ у БиХ и сада жали за Југославијом, без обзира на националност. Да ли су вође Муслимана (садашњих Бошњака) питали Србе када су се издвајали из Југославије ? Нису и тиме су прекршили Устав тадашње БиХ и покушали, са Хрватима, да прегласају српски народ – зато је и основана Република Српска (са циљем да остане у Југославији).
        Албанци нису били конститутивни народ, већ етничка мањина у Србији. Ако желе широку аутономију са специјалним везама са Албанијом на Косову и Метохији – то је за Србију ок. Али проблем са КиМ је окупација НАТО пакта, као и жеља да НАТО влада у Бих. Значи није проблем Србија, него окупатор који и Албанце на Косову и Метохији и Бошњаке у БиХ држи у сиромаштву и послушности – док се Срби боре за међународно право и слободу !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here