A. Čukić - Vesti
Srpska vojska

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu danas mediji i dodaju da se o tome već godinu dana razgovara, prenosi Tanjug.

Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

– Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici – rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Srbija će najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

– Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta – rekao je Radić.

Kako doždaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

– Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav – rekao je on.

2 COMMENTS

  1. Pa daliste normalni, svi ce da napuste Srbiju ko ce da se igra rata sa Vulinom, sina nikada nebi poslo da ide da sluzi ovim lopovima, mrs u pm , budale neskolovane, skim ce te to da ratujete, opet zelite u hag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here