EPA-EFE/Djordje Savic
ALBANCI BI DA ZATRU SVE SRPSKO: Naši sunarodnici na Gazivodama

Novo odlaganje popisa stanovništva na Kosovu i Metohiji je podla igra Prištine da se, sa nastavkom započetog terora, što više Srba iseli i njihov broj svede na nivo statističke greške, rekao je za “Vesti” Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica i dodaje da se, prema istom tom modelu, radilo u BiH, a zatim i u Hrvatskoj.

Lažna slika

– Samo sa Kosova i iz Hrvatske je, pre više od dve decenije, proterano pola miliona Srba. Većina do danas nije ostvarila ni ona najosnovnija ljudska prava, a kamoli mogućnost da bude popisana. Time se stvara lažna demografska slika koja je u Hrvatskoj Srbe svela na NDH model, “tri posto”. Na KiM je situacija još gora, jer Priština želi, ne samo da ta teritorija bude etnički čista, već i da Srbe izbriše iz istorije – kaže on. Odalović ističe da se negiranje postojanja Srba vrši uništavanjem grobalja, prisvajanjem crkava i manastira, pisanjem nove istorije, a popis je jedan od najopasnijih mehanizama u tom planu, jer omogućava da se negiranje i statistički “dokaže”. Dodaje da odlaganje popisa u pokrajini, Priština pravda “tehničkim problemima”, a da je suština drugačija.

– Zbog terora nad Srbima, posebno poslednjih godinu dana zabeležen je trend iseljavanja. Stalna neizvesnost, ali i tenzije će prouzrokovati da se taj trend nastavi. Uveren sam da će Albanci odlagati popis stanovništva sve dok Srbe ne svedu na statističku grešku – kaže naš sagovornik.

Izazivanje sukoba

Veljko Odalović podseća da od dolaska Aljbina Kurtija na čelo privremenih institucija u Prištini zabeleženo više od 400 napada na Srbe.

O ovim napadima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je izneo dramatične podatke koji govore da je za poslednjih godinu dana Priština 41 put direktno pokušala da izazove sukobe na severu pokrajine, da je bilo 15 napada na srpsku decu, 56 napada na verske objekte…

Da se iza novog odlaganja popisa stanovništva na KiM krije namera da se Srbi svedu na statističku grešku smatra i predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša. On je za “Politiku” izjavio da je pozadina novog odlaganja popisa stanovništva, težnja da se na svaki način smanji broj Srba, ali i pokušaj Kurtija da se pitanje tačnog broja stanovnika “gurne pod tepih”.

– Ako bi se utvrdio tačan broj stanovnika koji žive na Kosovu, to njemu ne bi išlo u prilog. Izgubio bi tlo pod nogama – smatra Beriša.

Privremene institucije na Kosovu su već tri puta odlagale popis koji je trebalo prvobitno da se održi 2021. Poslednji rok je bio 1. septembar, ali je prolongiran za dva meseca uz objašnjenje da Agencija za statistiku “nije u mogućnosti da isplanira konačne detalje zbog nastalih kašnjenja”.

Velike manipulacije

Veljko Odalović kaže da je zabrinjavajuće što su svi dosadašnji popisi stanovništva na prostoru Kosova održani bez nadzora i kontrole.

– Za Srbiju je nedopustivo da se novi popis radi bez adekvatnog međunarodnog nadzora, jer se pokazalo da rezultati dosadašnjih popisa ne odražavaju pravu sliku na terenu – smatra Odalović.

To ističe i Demo Beriša navodeći da na KiM ne živi više od milion stanovnika, a štampa se 1,8 miliona glasačkih listića, što ukazuje da se mnogo manipuliše brojem glasača.

Stalni pritisci

U autorskom tekstu za nemački “Tagesšpigel”, iguman Visokih Dečana Sava Janjić ukazuje da se Srbi na KiM ne osećaju slobodno i bezbedno, a Prištini prebacuje da podstiče “etničko čisto” Kosovo. On je naveo da su odnosi Albanaca i Srba najnapetiji, od nemira 2004, da su stalni izveštaji o pritiscima kosovske policije na Srbe, jer ih izgleda treba naterati da pokleknu, dok se ignorišu zahtevi SAD i EU za deeskalacijom, a posebno zahtev da se sa severa povuku policija i albanski gradonačelnici.

3 COMMENTS

  1. ИСТО ШТО СУ албанци годинама бојкотовали ИНСТИТУЦИЈЕ СРБИЈЕ
    ИСТО ИМ СЕ ТРЕБА ВРАТИТИ
    КОСОВО И МЕТОХИЈА =Р1244УН=СРБИЈА🇷🇸

    🇷🇺☦️🇷🇺

    • Да, 84% света жели да нам помогне. Нисмо ми криви што су САД понижене при пријему лажне државе у УНЕСКО и Интерпол и што ће тек бити понижене при расправи о резолуцији 1244 у УН. Њих срамоте поступци лажне власти лажне државе Косово, коју упорно подржавају, према српском народу који ту вековима живи !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here