EPA-EFE/Ludovic Marin

Francuska će narednog vikenda početi da olakšava mere protiv širenja koronavirusa kako bi do Božića prodavnice, pozorišta i bioskopi mogli da budu ponovo otvoreni i građani provedu praznike sa svojim porodicama, izjavio je francuski predsednika Emanuel Makron.

Makron je sinoć u televizijskom obraćanju naciji rekao da je najgori period drugog talasa u Francuskoj prošao, ali i da će ugostiteljski objekti morati da ostanu zatvoreni do 20. januara, kako bi se izbeglo izbijanje trećeg talasa, preneo je Rojters.

– Moramo da učinimo sve što je moguće kako bi izbegli treći talas, da učinimo sve kako bi izbegli treći lokdaun – rekao je Makron.

Makron je rekao i da će vakcinacija, najpre najosetljivijih grupa stanovništva, početi krajem decembra ili početkom januara.

Restriktivne mere koje su francuske vlasti u većim gradovima uvele sredinom oktobra, nisu dale očekivane rezultate u obuzdavanju pandemije koronavirusa, nakon čega je 30. oktobra uveden strogi lokdaun, koji je ipak manje restriktivan nego onaj uveden između 17. marta i 11. maja, dodaje Rojters.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime