EPA
Toplo vreme u Kvinslendu i na severu NSW

Prošli vikend kao da su obeležile dve različite klime u Australiji.

I dok je u jednom delu Petog kontinenta prognoziran vreo talas, drugi deo nacije se susreo s pljuskovima, vetrom, pa čak i snegom.

Kada je reč o najavama ekstremnih vremenskih uslova tokom vikenda, to je značilo da će temperature biti znatno različite u državama – što je pokazalo kao tačno.

Biro za meteorologiju saopštio je da će delovi Kvinslenda i Novog Južnog Velsa imati izuzetno toplo vremen, zbog kojeg su milioni ljudi pohrlili na plažu.

U isto vreme, hladni talas je zahvatio delove jugoistočne Australije donoseći pljuskove, grad i grmljavinu.

Sneg je već bio pao u delovima alpskih oblasti u Viktoriji i Novom Južnom Veslu.

– Hladni talas doneo je nešto hladnog vazduha s juga zemlje, skoro sa Antarktika, i to je dovelo do temperatura od 15 stepeni ispod proseka u delovima Južne Australije, Viktorije, unutrašnjosti NSW i Tasmanije – rekao je viši meteorolog Biroa, Din  Naramor.

Topao talas koji je zahvatio Kvinslend i Brizbejn već za vikend je krenuo da jenjava.

– Videli smo da vetrovi od zapada do severozapada povlače vreli kontinentalni vazduh prema priobalnim delovima Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, tokom prošle nedelje, ali sada se hladniji uslovi kreću ka ovim oblastima – rekao je Naramor.

Toplo je bio i na severoistoku NSW, ali vreme se smirilo tokom vikenda, a temperature će pasti na više sezonskih proseka početkom ove nedelje.

– Međutim, pljuskovi i jaki vetrovi u Viktoriji i Tasmaniji su obeležili subotu, s tim da su vremenski uslovi brzo popustili u nedelju – objasnio je meteorolog.

Pljuskovi su nastavljeni širom severne Australije, a toplo vreme u jugozapadnoj Zapadnoj Australiji.

Pert je za vikend zabeležio temperature preko 30 stepeni.

– Imali smo neobično jak hladni talas koji se kretao kroz jugoistočne delove zemlje i to je očigledno donelo hladan vazduh u jugoistočne delove, što je tipičnije za zimu, nego sredinom leta – istakao je Naramor.

Nažalost, očekuje se da će se ekstremni vremenski trendovi nastaviti tokom većeg dela leta.

1 COMMENT

  1. Kad vidite kroz prozor da nesto pada onda pogadjate leli sneg ili kisa,i drugi ocekuju dobitak lutrije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here