Vesti
INSPIRACIJA: Toda Matić Medić

Sredinom prošle godine u Beogradu, svetlost dana ugledala je najnovija knjiga plodonosne srpske pesnikinje Teodore Tode Matić Medić, koja živi, radi i stvara u Sidneju. Izdavač ovog vrednog dela pod naslovom „Od Zemlje do svemira – Izbori iz stvaralaštva“ je Udruženje književnika Srbije, a štampana je u štampariji „Neven“ u Zemunu.

Toda Matić je svoju najnoviju knjigu s ljubavlju posvetila kćerki Bojani, sinu Dušanu, unucima Milanu, Anastasiji, Nemanji i Marku, kako bi nastavili da čuvaju od zaborava našu tradiciju, običaje, kulturu i srpski jezik, na ovom najudaljenijem kontinentu.

– Knjiga je kod nas u Srbiji promovisana svuda. Bogu hvala, ispunila sam svoju veliku želju i dotakla sam vrhunac, a ovom knjigom zaokružila sam moj opus književnog rada – rekla je poznata pesnikinja za „Vesti“ po povratku iz otadžbine.

O novoj knjizi kaže:

– Knjiga „Od Zemlje do svemira“ nastala je od mojih prethodnih 15 knjiga i zato je dobila ovaj specifičan i neobičan naslov, koji je mogao da obuhvati i zagrli sve lepote sveta iz mojih 15 knjiga kroz raznovrsni i bogati izbor poezije, a podrazumeva se, da su knjige sve nastale od različite građe, i na različitoj tematici. Evo o čemu pišem: nadrealističke pesme, refleksivne, rodoljubive, istorijske, a tu je i Roman za sve uzraste, narodni običaji. Roman je nastao iz mog ranog detinjstva, da bih sačuvala i spasila od zaborava našu kulturu i tradiciju. Tu je cela Knjiga o majci, jer je u jednom ciklusu savremene poezije. Dve knjige haiku poezije, ljubavna i romantična poezija, a i dve dečje knjige poezije.

Teodora Toda Matić Medić je prepoznata kao jedna od najboljih i najplodonosniji književnika i pesnika srpske dijaspore, pripadnika prve generacije, poznate širom sveta po svome književnom stvaralaštvu i povezivanju dijaspore na više kontinenata, s ciljem širenja i očuvanja srpske kulturne baštine.

Poezijom se bavi od rane mladosti, a njeni stihovi objavljeni su u otadžbini, u srpskim medijima u svetu i, naravno, u Australiji. Toda Matić kaže da nikakva posebna iskustva ili inspiracija nisu bili potrebni za ovu knjigu.

– Vodila me je samo želja da izdam ovako bogatu knjigu, kao što je “Izbori iz stvaralaštva“ i da je poklonim bibliotekama širom Srbije i Crne Gore, ali i svugde po dijaspori gde žive naši Srbi. Zahvalna sam svojoj upornosti što sam uspela u tome, a veliku zahvalnost dugujem i izdavaču Udruženju književnika Srbije, što je omogućio da mi se ta želja i ostvari – kaže Teodora Toda Matić Medić.

Pitali smo našu pesnikinju i kako su se njen lični i profesionalni razvoj odražavali na književna dela koja je objavila, posebno u najnovijoj zbirci.

– Odlično, a pogotovo ako sam u pozitivnom okruženju ljudi. Pisanje uvek zavisi s čim si onog momenta inspirisan, to i pišeš. Moj lični razvoj je jako raznolik i zabavan, jer bez obzira na to šta pišem uživam u tome da tu bude što više okačenih slika, i da je privlačno za oči čitaoca, a ne puka metafora, jer to nije moj stil pisanja. Uvek želim da pišem u savremenoj i umotanoj formi, da čitaoce nateram na razmišljanje, i tu se potajno krije moj uspeh i lepota pisanja – naglašava Toda.

Poezija Teodore Matić Medić zastupljena je u preko stotinu antologija širom sveta, kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku. Toda je višestruka učesnica „Međunarodnih susreta pisaca“ koje organizuje Udruženje književnika Srbije.

Više pojedinosti o životu i književnom radu ove naše pesnikinje možete pronači na zvaničnoj internet prezentaciji: www.facebook.com/toda.matic.

O književnom opusu naše Tode Matić Medić mogu se ispisati čitave stranice. Njena najnovija knjiga, na 464 trane, dragoceno je svedočanstvo o njenom i našem bitisanju na ovim dalekim prostorima od zavičaja. „Od Zemlje do svemira“ je delo koje bi trebalo da se nađe u svim našim društvenim i kućnim bibliotekama.

Svi koji bi želeli da poruče knjigu „Od Zemlje do svemira – Izbor iz stvaralaštva“, mogu da pozovu broj telefona 0416 421 234 ili da kontaktiraju Teodoru Matić Medić putem i-mejl adrese todamatic24@hotmail.com.

Naslovna strana nove knjige

Saveti za mlade pisce

Na pitanje kakve savete bi dala mladim piscima koji su na početku svog književnog puta, posebno onima u dijaspori, Toda kaže da je najvažnije da ne odustaju od svojih snova.

– Pre svega bi ih posavetovala da pišu, da budu uporni, jer na mlađima svet ostaje, bez obzira na savremenu tehnologiju. Svi biblijski sveti i apostoli proroci su pisali, i zato mogu da preporučim mladima da pišu, da nikakva tehnologija ne može knjizi da „zavrne šiju“ – slikovito će Toda.

Osnivač “Prosvete” iz Sidneja

Teodora Toda Matić Medić bila je jedna od osnivača i predsednik Udruženja književnika „Prosveta“ iz Sidneja. Takođe, predsednik je australijske podružnice Udruženja pisaca „Poeta“, koja je osnovana 2012. godine kao ogranak matične organizacije iz Srbije. Toda je i član Udruženja novinara Srbije, Udruženja pesnika u Australiji i Americi i član je Udruženja književnika Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here