Vesti
Sakib Mahmuljin

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Drugog korpusa tzv. Armije BiH, osuđen je pre godinu i tri meseca pred Sudom BiH na osam godina zatvora, jer nije sprečio najgnusnije zločine nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, ali nije otišao na izdržavanje kazne. Prema poslednjim informacijama, on je u Turskoj, ali tamošnje vlasti odbijaju da daju Sarajevu konkretne podatke o tome.

Iako se Ministarstvo pravde BiH nedavno obratilo Ankari sa zahtevom za informacije o boravku Mahmuljina u toj zemlji, odgovora nema, a kad će, ne zna se. U ministarstvu kažu samo da nikakav papir nisu dobili.

Mahmuljin je nekoliko dana pre nego što je trebalo da ode na izdržavanje kazne otišao u Tursku, navodno na lečenje, i tada mu se gubi svaki trag.

Predstavnici udruženja žrtava u Srpskoj tvrde mesecima da je pušten da ode i ukazuju da je na sceni klasična sprega pravosudnih organa u Sarajevu i ostataka ratnog bošnjačkog vojno-političkog vrha.

– Kazna Mahmuljinu je bila minorna imajući u vidu srazmere zločina u kojima su čak Srbima odsecane glave i drugi delovi tela. Sve to su uradili pripadnici zloglasnog odreda El mudžahid, sastavljenog od ratnika iz zemalja bliskog istoka i Afrike. Ali ni mala kazna nije bila dovoljna da Mahmuljin završi iza rešetaka. Jednostavno su ga pustili da pobegne – ističe za “Vesti” sagovornik iz pravosudnih krugova koji zbog prirode slučajeva u kojima učestvuje ne želi da mu otkrivamo ime.

Pravnici kažu da je vlastima u BiH preostala samo međunarodna pomoć.

– Turska ignoriše BiH, pa je jedino preostalo rešenje institucijama BiH da se obrate Interpolu i da traže nekakve mere prema toj zemlji. Sve to u slučaju da uopšte postoji ikakav dokaz da je Mahmuljin u Turskoj – ocenio je za medije u Banjaluci iskusni advokat Miodrag Stojanović.

Misterija sa dokumentacijom

Sud BiH je u međuvremenu tražio od Mahmuljinovih branilaca dokumentaciju kao potvrdu da je bolestan i da mu je potrebno lečenje u Turskoj. Trebalo je da usledi veštačenje dokumentacije, ali nije obelodanjeno da li su dokumenti stigli i šta je pokazala njihova analiza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here