pixabay.com

Astronomi su identifikovali prvi pouzdani obrazac izvora brzih radio – talasa iz dubina svemira, ali još ne znaju šta je uzrok te pojave. Takvi signali zbunjuju naučnike od njihovog otkrića 2014. godine, jer je njihovo poreklo potpuna misterija.

Naučnici su utvrdili da je izvor emitovanja signala udaljen 500 miliona svetlosnih godina, i da pokazuje specifičan obrazac. Svojevrsne erupcije u svemiru zovu se FRB, odnosno – brzo emitovanje radio-talasa.

Utvrđeni izvor naime emituje signal u trajanju od nekoliko milisekundi jednom na sat, tokom četiri dana. Potom se aktivnost prekida na 12 dana, a onda sledi opet ciklus emitovanja od četiri dana. Dakle, utvrđen je 16-dnevni ciklus.

Ovo je prvi put da su astronomi primetili ovakvu vrstu obrasca, ali detalji još nisu poznati. Međutim, naučnici su isključili mogućnost da je reč o komunikaciji koju pokušavaju da uspostave vanzemaljci, jer bi 16 dana za poruku, kako tvrde, bilo nepraktično i neefikasno.

Obrazac su otkrili istraživači u programu „Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment“, nakon 400 dana posmatranja.

Neki signali koji stignu do Zemlje su jednokratni, dolaze sporadično i bez šeme, neki se ponavljaju nekoliko puta.

Sada su astronomi dokazali da u slučaju koji su istraživali, postoji utvrđena šema emitovanja.

– Ovo je veoma značajno. Potencijalno nas može odvesti u zanimljivom pravcu da bismo došli do izvora ovih ponavljenih emisija – rekao je Dankan Lorimer, astrofizičar sa Univerziteta Zapadna Virdžinija.

Od prvog otkrića ovakvih emitovanja 2014. godine, tražio se obrazac u nizu sporadičnih i vremenski nepravilnih emitovanja.

Doktor Leon Ostrum iz Holandskog instituta za radio astronomiju rekao je da, uprkos činjenici da se još ne zna šta uzrokuje signale, i šta im je izvor, sa sigurnošću se zna „šta nije njihov izvor“.

– Da je u pitanju emiter poruke vanzemaljaca, mislio bih da bi se to emitovalo brže, jer period od 16 dana nije efikasan za komunikaciju. Zamislite da dobijate jedan signal svakih 16 dana – bila bi vam potrebna večnost da razmenjujete poruke – zaključio je dr Ostrum.

3 KOMENTARA

  1. mislim da svemirci postoje i da smo veoma blizu sa tehnikom da sa njima stupimo u kontakt koji ce biti vrlo tesko razumeti jer oni su od nas puno napredniji i salju poruke koje mi nemozemo ovom tehnikom da prihvatimo i prevedemo zato treba sacekati jer oni nas prate i vide i njihova poruka koju budu slali bit ce prilagodjena covecanstvu za sada toliko javit cu se opet

  2. A mozda je nasih 16 dana kod tih vanzemaljaca nekih 2 sata.Dakle moguce je da kod njih vreme brze protice,jer to bi bilo najlogicnije objasnjenje, ukoliko se radi o kakvoj civilizaciji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime