Youtube/N1
Veljko Odalović

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović navodi da je bio neprijatno iznenađen današnjim dešavanjima u Briselu, gde je od strane delegacije koju je predvodio kosovski premijer Ajbin Kurti nazvan “Gebelsom i Geringom”, a istovremeno je traženo i da bude smenjen s funkcije.

Kako ističe, takve izjave najbolje govore o onome ko ih je izgovorio.

– Predsednik je to prepoznao i vrlo jasno izneo šta o svemu tome misli. Priština nije spremna da se suoči s našim zahtevima koji su vrlo precizni, s dokazima. Oni ih ignorišu dugi niz godina. Dobijali smo uverenja da će biti, da je samo pitanje dana, ali sada nam je sve jasno – rekao je Odalović.

On ističe da “ne možemo dalje ako ovakve ograde budu pred nama”.

– Ja nemam problem, ako sam smetnja, nisam neko ko ne može da se uzdigne. Ako sam ja problem da se i jedno telo pronađe, ako sam ja uslov, biću spreman da se povučem. Na kraju ću razgovarati i sa predsednikom, ovo je ozbiljna stvar i vrlo sam bio neprijatno iznenađen. Mislio sam da će predstavnici Prištine izaći s planom, rekli su to prošle godine u Briselu. Izneli smo lokacije od našeg interesa, oni svoje, i mi smo izašli u susret svim njihovim zahtevima. Oni nisu rešili nijedan naš. Iskreno sam očekivao da će danas reći, za pet dana ćemo izaći na Košare, za 15 dana bićemo u Lapušnici, za 30 dana na Livočkom jezeru, za 40 dana u Đakovici. To sam očekivao, ali na žalost za mene je ovo vrlo neprijatna situacija. Ostajem posvećen onome što radim, ovo što se desilo danas i ovaj incident, odnosno ono što je Kurti uradio neće me poremetiti – rekao je Odalović.

Kako ističe, voleo bi da o svemu ovome priča u Prištini, a ne da nastalu štetu sanira telefonom, jer i javnost u Prištini treba da zna koje se pretrage vrše i gde.

– Da bi se vršile pretrage na Kosovu, morate imati naredbu nadležnih organa, tužilaštva i suda privremenih institutcija u Prištini, a da bi vršili pretrage u centralnoj Srbiji isto morate imati naredbe sudova i tužilaštva. Nikada i ni na koji način do sada nisam bio sprečavan da radi pretrage, sve je merljivo. I koliko god bila neprijatna ova situacija, nastaviću odgovorno da radim svoj posao, kao i do sada. Imam svoj identitet, profesionalni i lični i nikada nisam dovodio u pitanje nijednu temu, ma koliko bila neprijatna. Porediti me sa Gebelsom ili Geringom je smešno i baš prizemno i govori o onome ko je to izgovorio, a ne o meni. Duboko sam posvećen svom poslu, sve žrtve treba jednako tretirati bez obzira da li su u pitanju Srbi, Albanci, Romi… Tako ih poštujemo, dajemo odgovore njihovim porodicama i rešavamo najteže i najbolniije probleme koji su smetnja nekoj normalizaciji odnosa.

Odalović je naveo da je pre nekoliko dana završena pretraga na lokaciji koja je rađena godinama, i da su pronađena tela još šest kosovskih Albanaca.

– Nemamo problema da pretražimo bilo koju lokaciju. Bez te lokacije do sada smo pronašli i vratili porodicama 907 tela kosovskih Albanaca. S druge strane, poslednju lokaciju koju smo smeli da pretražimo na Kosovu, bio je bunker u Đakovici pre tri godine gde je pronađeno sedam tela (prim. aut. petočlana porodica Šutaković). Priština mora da se zapita šta ustvari očekuje od ovog procesa i da li je spremna da učestvuje u istom – završio je Odalović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here